Aidosta avioliitosta

Toimitussihteeri Jaana Vieno vastasi (L-S 25.8.) Mirka Anttilan mielipidekirjoitukseen, jolla tämä kommentoi Vienon kolumnia tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Vienon mielestä ollaan homofobian ytimessä, kun homoutta pidetään yhtä iljettävänä kuin eläimeen sekaantumista. Anttila ei vertaillut eri asioiden iljettävyyttä vaan totesi valtion rajoittavan ihmisen oikeuksia muun muassa siten, että naimisiin ei voi mennä alaikäisen, useamman ihmisen, lähisukulaisen tai eläimen kanssa.

Valtiovalta on rinnastanut asioita sillä tavoin, että sekä homoseksuaalisuuden harjoittaminen että eläimeen sekaantuminen poistettiin rikoslaista vuonna 1971.

Jos pitää eläimeen sekaantumista iljettävänä, tulisiko tätä kutsua animalofobiaksi?

Vieno kyselee, millaiseksi meno on mennyt niissä maissa, joissa sukupuolineutraali avioliittolaki on ollut kauemmin voimassa.

Kanadassa laki samaa sukupuolta olevien avioliitoista säädettiin kymmenen vuotta sitten. Vaikka tällaisia liittoja on solmittu varsin vähän ja vielä harvemmin niissä on lapsia, lain vaikutus on ollut mullistava. Opettaja ei voi mainita, että lapsen olisi parasta tuntea biologiset vanhempansa ja saada kasvaa heidän kanssaan, koska tämä olisi vihapuhetta sukupuolivähemmistöä kohtaan.

Kanadalainen professori Douglas Allen arvioi: ”Luulen, että 20 vuoden kuluttua kysymme, miten päädyimme tähän tilanteeseen ja kuka siivoaa tämän sotkun – samalla tavalla kuin nyt ihmettelemme, miten ihmeessä päädyimme tilanteeseen, jossa niin monet lapset kasvatetaan yksinhuoltajaperheissä”.

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professorin Tapio Puolimatkan teos ”Lapsen ihmisoikeus: oikeus isään ja äitiin” (Suunta-kirjat 2014) lienee perusteellisin suomeksi kirjoitettu kirja aiheesta.

Puolimatka esittää huolensa, että isien on entistä helpompaa irtautua perheestään, kun avioliittoa ei enää määritellä miehen ja naisen väliseksi eikä lainsäädäntö tunne luonnollisen vanhemman käsitettä, kuten tilanne on Kanadassa. Puolimatka esittelee texasilaisen sosiologian professorin Mark Regneruksen laajan tutkimuksen, jonka mukaan lapset voivat parhaiten biologisten vanhempien ehyessä perheessä. Regnerus joutui ankaraan ryöpytykseen, sillä häntä syytettiin vääristä tuloksista ja sukupuolivähemmistön sorrosta.

Suomi-Areenassa todettiin tänä kesänä, että pahoinvoivia lapsia ja nuoria on entistä enemmän. Näin opettajan näkökulmasta on ilmeistä, että lastenhuollon tarve kasvaa, kun yhä harvempi lapsi varttuu omien vanhempiensa kanssa.

Epäilenpä, että perhe-elämän kaaos syvenee, jos seuraavan sukupolven lapset eivät enää saa oppia, että luonnollinen perhe koostuu isästä, äidistä ja heidän lapsistaan.

Juha-Lassi Tast