Äitiyspakkaus kasvattaa suosiotaan

Äitiyspakkaus ei ole enää yksinomaan Suomessa asuvien perheiden etuus. Kansainvälinen tutkijaryhmä kartoitti kaikki ei-kaupalliset äitiyspakkaukset ja löysi yhteensä 91 erilaista äitiyspakkausohjelmaa jopa 60 eri maasta.

Äitiyspakkaus annetaan esimerkiksi kaikille vauvaa odottaville perheille Skotlannissa. Kattava äitiyspakkausohjelma on käytössä myös Chilessä, missä äitiyspakkaus annetaan heille, jotka synnyttävät julkisvaroin ylläpidetyssä sairaalassa.

Monet äitiyspakkaukset ovat kuitenkin pienempiä kuin Suomessa ja esimerkiksi erilaisten kansalaisjärjestöjen ylläpitämiä. Pakkaukset ovat usein myös kohdennettu vain haavoittuvassa asemassa oleville äideille.

Äitiyspakkaus on lähes aina osa laajempaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on hyvinvoinnin lisääminen, terveyden edistäminen tai eriarvoisuuden vähentäminen.

Useissa maissa äitiyspakkauksen saamisen ehtona on, että äiti käy raskaudenaikaisissa terveystarkastuksissa tai että hän tulee sairaalaan tai klinikalle synnyttämään.

Äitiyspakkauksia jaetaan usein myös tilaisuuksissa, joissa vanhemmat saavat muutakin raskauteen, synnytykseen ja lapsenhoitoon valmentavaa tietoa ja vertaistukea.

Suomalainen äitiyspakkaus on toiminut monessa maassa esimerkkinä, jota on haluttu lähteä toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Pakkauksien sisällön suunnittelussa on otettu huomioon muun muassa paikalliset olosuhteet ja tarpeet. Esimerkiksi hyttysverkko sisältyy pakkaukseen monilla alueilla, joilla hyttyset levittävät malariaa ja muita tauteja.

Toisin kuin Suomessa monet äitiyspakkausohjelmat ovat maailmalla uusia, joten ne eivät ole vielä vakiinnuttaneet asemaansa tai niiden rahoituksen jatkuminen on epävarmaa.

Nyt tehdyn tutkimuksen tuloksilla toivotaan olevan vaikutusta eri maiden terveysviranomaisten tekemiin jatkopäätöksiin, ja siihen, että myös uusissa maissa otettaisiin tämä hieno suomalaiskeksintö käyttöön.