Ajokorttijärjestelmää muutettava

Oletko ikinä ajatellut, miksi iäkkäät ihmiset saavat edelleen ajaa liikenteessä? Usein liikenteessä näkee, miten iäkäs kuljettaja on tekemässä kohtalokkaan virheen ajaessaan autoaan. Tämä on vaaraksi kanssakulkijoille ja myös heille itselleen.

Miksi iäkkäiden ihmisten vaatimuksia ajokorttiin ei ole nostettu?

Mielestämme ikääntyvien ihmisten ajokorttivaatimuksia pitäisi kiristää. Nykyään he käyvät iän myötä vain näennäisessä lääkärintarkastuksessa, jossa tarkistetaan vain kuljettajan teoreettinen kyky ajaa autoa.

Tämä ei kuitenkaan kerro ihmisen todellisesta ajokyvystä.

Itse olemme 17-vuotiaita tuoreita kuljettajia ja koemme olevamme vastuullisia ratissa.

Itsellenikin on kuitenkin meinannut käydä onnettomuus, koska viereisellä kaistalla ajava iäkäs nainen on lähtenyt vaihtamaan kaistaa suoraan kohti minua.

Ymmärrämme kyllä sen tosi-asian, etteivät iäkkäät ole välttämättä fyysisesti kyvykkäitä liikkumaan samalla tavalla omin voimin kuin nuoremmat kansalaiset, mutta esimerkiksi täällä Raumalla julkisia kulkuneuvoja kulkee nykyään hyvin. Niitä olisi mahdollista hyödyntää oman auton sijaan. Tämä saattaisi tulla pienellä eläkkeellä elävälle vanhukselle jopa halvemmaksi.

On muistettava, että myös alinopeuden ajaminen liikenteessä vaarantaa liikenneturvallisuutta. Pitkässä autoletkassa liikkuminen nostaa peräänajon riskiä. Letkoja kertyy, kun kärjessä on kuljettaja, joka ajaa huomattavaa alinopeutta. Yleensä nämä hitaasti ajavat kuljettajat ovat iäkkäitä.

Mielestämme iäkkäiden ihmisten ajaminen on täysin sallittavaa. Haluamme ainoastaan korostaa sitä, että iäkkäiden ajokorttien uusin-nan kriteerejä pitäisi muuttaa.

Ehdotuksemme on, että tietyssä iässä kuljettajien pitää uusia ajokorttitutkinto. Tällä tarkoitetaan koko prosessin uusimista. Jos iäkäs kuljettaja haluaa jatkaa ajamista, hänen pitäisi lääkärintarkastuksen lisäksi päästä läpi uudelleen myös teoriakokeesta ja ajokokeesta.

Haluamme myös tehdä selväksi sen, että nuorten pitää myös olla valmiita liikenteeseen. Tapauksessa, jossa nuori on menettänyt korttinsa liikennerikkomuksen johdosta, pitäisi myös hänen käydä läpi samat vaiheet kuin iäkkäiden.

Emme halua hyökätä ketään vastaan, vaan haluamme tuoda esille puutteen ajokorttijärjestelmässä.

Atte Haapanen ja Ville Lehtinen