Aktiivimallin saldo: töitä riittää, mutta veroja en maksa

Asun kehitysalueella eteläisessä Suomessa. Lähimpään kuntakeskukseen on noin 40 kilometriä. Julkinen liikenne lähtee aamulla ja palaa illalla. Minulla ei ole autoa. Olen tyytyväinen, hyväkuntoinen, muutaman vuoden päästä kuusikymppinen mies.

Olen ollut työelämässä toisen palveluksessa, suhteellisen paljon reissutyössä, yhtäjaksoisesti 36 vuotta. Sairaslomalla olen ollut neljä päivää.

Urakkaluonteisessa työssä palkkani on ollut kilpailukykyinen ja varojani olen käyttänyt viisaasti. Verojakin olen maksanut yhteiskuntamme palvelujen turvaamiseksi melkoisen summan.

Muutama vuosi sitten yritysjärjestelyiden seurauksena sain väistyä. Siirryin te-keskuksen asiakkaaksi, koska saadakseni ansiopäivärahaa niin pitää tehdä. Ajattelin, että katson miten homma virallisesti toimii. En odottanutkaan, että saisin sieltä työhön osoitusta. En halunnut lähteä.

Sana kotiin ansiosidonnaista päivärahaa kuukaudessa mukavan summan lähtemättä mihinkään. Päätin, että kengitän ja huollan oman rantasaunani, jos työhön osoitusta ei tule. Ei tullut. Ehdin peruskorjaamaan myös venelaiturin, remontoimaan moottoripyöräni ja taloni lisäsiiven.

Sitten astui voimaan niin sanottu aktiivimalli. Kului kuukausi. En ymmärtänyt miten pitää toimia. Kehitysalueella ei ollut mitään mahdollisuutta aktivoitua, eikä te-keskus tarjonnut mitään, vaikka olin paikallisesti aktiivinen.

Siitä huolimatta päivärahoistani leikattiin. Summa ei tunnu taloudessani, mutta päätös ei ollut oikeudenmukainen. Nostatti raivoa ja aktivoi toimimaan. Asian tutkiminen johti politiikan seuraamiseen. Huomasin, että toimintatapani oli ollut täysin väärä. Pitää politikoida.

Nykyään kengitän ja remontoin ihmisten vanhoja aittoja ja ulkorakennuksia, huollan kattoja ja kesämökkejä ympäri eteläistä Suomea. Hommaa riittää niin paljon, että piti hankkia auto. Liikkuminen on helpompaa.

Palkat ja verot hoidellaan hyvässä yhteistyössä politikoimalla. Sekä tilaaja että tekijä ovat tyytyväisiä. Ymmärsin aktivointimallin oikean toimintatavan vajaassa kuukaudessa. Jos te-keskus ei osoita työtä, niin politikoin omaan tahtiini ja ainoastaan itseni hyväksi vielä hyvinkin kymmenen vuotta.

En maksa enää työnteostani veroja. Tehdystä työstä rahaa jää käteen tosi mukavasti ja ilman kiireitä. Päivärahoilla saa lisäksi jotakin muuta mukavaa.

Aktivointimalli aktivoi