Akut lataukseen valvottuna

Kuva: If vakuutus

Sähköpyörät ja -potkulaudat yleistyvät nyt ennätysvauhtia. Niitä omistetaan Raumallakin koko ajan enemmän, ja moni pohtii laitteen hankkimista. Lisäksi tänä kesänä on mahdollista vuokrata menopeli alleen myös täällä meidän kaduilla ja kujilla.

Menopelien varkauksiin ja lataamisen paloturvallisuuteen liittyvät asiat kuitenkin mietityttävät monia.

Polkupyörävarkaudet ovat ammattimaistuneet, mikä näkyy siinä, että niitä viedään yhä useammin juuri lukituista tiloista ja monesti useampia, arvokkaita pyöriä kerralla.

Lähitapiolan vahinkotilastojen mukaan arvokkaiden pyörien varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina, ja jopa noin joka kolmas yli tuhat euroa maksaneista pyöristä on varastettu lukitusta pyörävarastosta tai muusta sisätilasta.

Sähköpyörien lataamiseen liittyvät tulipalot eivät ole ainakaan vielä sen yleisempiä kuin muistakaan ladattavista laitteista aiheutuneet palot. Kaikkien sähkölaitteiden lataamiseen liittyy kuitenkin aina paloriski.

Vakuutusyhtiöt ovat korvanneet viime vuosina joitain sähköisten kulkuneuvojen akkupaloista johtuvia vahinkoja. Määrä on onneksi vähäinen, mutta tapaukset ovat aina vakavia.

Sähköisiä kulkuneuvoja käyttävien ja omistavien tulisikin kiinnittää huomiota turvalliseen lataamiseen ja akkujen käsittelyyn. Kolhiintuneita tai muuten vioittuneita akkuja ei tule käyttää.

If vakuutuksen teettämien palotestien tulokset olivat huolestuttavia. Erilaisten sähköisten kulkuneuvojen akkupalot olivat arvaamattomia ja erilaisia toisiinsa verrattuna. Palo voi syttyä voimakkaasti räjähtäen tai vähitellen ja akkujen osat voivat lentää useiden metrien päähän.

Kodeissa on nykyään monenlaisia akkulaitteita, mutta sähköpyörien ja muiden sähköisten ajoneuvojen akut ovat tehokkaampia kuin esimerkiksi kännyköiden akut. Tämän johdosta mahdollinen akkupalo on myös itsessään vaarallisempi.

Kuten mitä tahansa akkulaitteita, tulisi sähköistenkin kulkuneuvojen akkuja ladata vain sinä aikana, kun lataaja itse on hereillä ja pystyy valvomaan latausta.