
Nuorten juomasta alkoholista lähes kaikki tulee välittäjän kautta. Nuoret kokevatkin alkoholin hankkimisen olevan helppoa. Alkoholin käyttö ei ole siis ainakaan saatavuudesta kiinni. Nämä tiedot käyvät ilmi vuonna 2022 toteutetusta Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä.
Raittiiden nuorten osuus on viime vuosina lisääntynyt, ja nuorten asenteet päihteidenkäyttöä kohtaan ovat muuttuneet kielteisemmiksi.
Vaikka nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, kouluterveyskyselyn mukaan 35 prosenttia yläkouluikäisistä nuorista käyttää alkoholia.
Koulun päättäjäisviikonloppu lähestyy. Joillekin nuorille se on juhla, johon kuuluu myös alkoholia. Yläkouluikäinen nuori saa alkoholin usein juuri perhepiiristä joko vanhemman tai sisaruksen antamana tai varastamalla sitä kotoa.
Täysi-ikäisen tuleekin osata sanoa näissä tilanteissa ei.
Vanhemmat saattavat ostaa lapselleen olutta tai siideriä, koska ajattelevat, että voivat näin kontrolloida nuoren juomista. Alkoholin antaminen alaikäiselle viestii kuitenkin aina siitä, että alaikäisten alkoholin käyttö olisi ok.
Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, minkä verran nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia.
Ennen vanhaan viinan ja huumeiden myyntipaikat piti merkata mitä kummallisimmilla tavoilla. Niistä tiesivät harvat ja valitut. Nykyään kauppapaikat löytyvät kätevästi sosiaalisen median alustoilta. Some toimii sekä päihteiden osto- että myyntipaikkana.
Nuorten mukaan sieltä on helppo saada sitä mitä haluaa. Alkoholin lisäksi somen kautta välitetään myös nikotiinituotteita ja huumeita.
Lähes kaikki nuoret, joilla on käytössään joku sosiaalisen median kanavista, tietää mistä alkoholia saa. Nuoret ovat hyvin lojaaleja toisiaan kohtaan. Myyntipaikkoja ei ilmianneta edes läheisille, vaikka nuori itse ei päihteitä käyttäisikään.
Esimerkiksi poliisin onkin vaikea päästä selville näistä somen syövereissä rehottavista osto- ja myyntiverkostoista.