Alkon myynti väheni reilusti

Alkon tilastoa ei pidä tulkita niin, että kansa olisi raitistunut. Koronarajoitusten purkamisen jälkeen alkoholia myytiin taas enemmän ravintoloissa ja tapahtumissa. Kuva: Arttu Laitala

Alkon myynti väheni viime vuonna melkein kymmenen prosenttia. Vuonna 2021 Alkon myymälöistä ostettiin noin 89 miljoonaa litraa juomia, vuonna 2022 enää 80 miljoonaa litraa.

Alkon tilastoa ei pidä tulkita niin, että kansa olisi raitistunut. Koronarajoitusten purkamisen jälkeen alkoholia myytiin taas enemmän ravintoloissa ja tapahtumissa.

Toinen iso selitys on matkailun lisääntyminen. Varsinkin Virosta tuodaan Suomeen valtava määrä alkoholijuomia.

Tuskin on sattuma, että Alkon myynti väheni eniten Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa.

Alko nosti esiin, että ensi kertaa 20 vuoteen valkoviinejä myytiin hieman enemmän kuin punaviinejä. Viinejä Alko myi yhteensä noin 50 miljoonaa litraa.

Toinen trendipoiminta: enää reilut 40 prosenttia Alkon juomista myytiin lasipulloissa. Muovipullot ja hanapakkaukset valtaavat nopeasti hyllytilaa.

Kymmenen myydyimmän tuotteen listalla on viisi viinaa, kaksi punaviiniä, yksi valkoviini, jaloviina ja yksi vahva olut.

Mielenkiintoisen vertailun Alkon myyntiluvuille tarjoaa tullin ja verohallinnon arvio: Suomeen ostettiin vuonna 2021 ulkomaisista nettikaupoista noin 33 miljoonaa litraa alkoholia.

Verottaja arvioi Suomen menettävän vuosittain 80–100 miljoonan euron verotulot näistä netistä tilatuista alkoholijuomista.

Kyse on valmisteverosta, jonka on maksanut vain ani harva suomalaisostaja.

Vero ja tulli aloittivat aiheellisen tehovalvonnan viime vuoden lopulla.

Marras-joulukuussa haltuun otettiin yli 18 000 litraa alkoholijuomia. Veromaksuja on lähtenyt ostajille.

Suuria summia ei näistä ratsioista ole luvassa, mutta pelotevaikutus toimi heti. Alkoholilähetyksiä alkoi tulla Suomeen vähemmän.

On mahdollista, että toimitukset ovat löytäneet uusia reittejä, ja suuntaammekin tarvittaessa valvontaamme muuttuvien logistiikkavirtojen perusteella, kertoi Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Hyvä niin.