Amerikka ensin lienee Bidenin tie

Korona on Joe Bidenille kova haaste, mutta myös mahdollisuus. Kuva: epa08923585

Demokraatti Joe Biden vannoo virkavalansa huomenna keskiviikkona. USA:n presidenttinä hän saa johdettavakseen maan, jonka kahtia jakautumista Donald Trump on syventänyt.

Biden ottaa ohjat suurvallassa, jonka vaikutusvalta ja vetovoima on Trumpin Amerikka ensin -linjan vuoksi heikentynyt.

Bidenin ensimmäinen haaste on koronakriisin taklaaminen. Noin 400 000 amerikkalaista on jo menehtynyt viruksen takia. Kuolleiden määrä uhkaa nousta miljoonaan.

Rokotukset pitää saada rullaamaan ja amerikkalaiset piikkinsä ottamaan – ja sitä ennen ihmiset toimimaan arjessaan vastuullisesti.

Trump ei käyttänyt presidentin arvovaltaa hyödyksi koronavalistuksessa, vaan tehtaili Twitter-viestejä. Niissä hän kehui itseään, solvasi ihmisiä ja moitti valemediaa.

Suuri mahdollisuus on koronaelvytyksessä, jota Biden aikoo jakaa runsaasti. Varmasti myös republikaaneja kiinnostaa, mihin valtava rahapotti ohjataan.

Trump ei oikeasti pyrkinyt yhdistämään kansakuntaa. Presidenttinäkin hän keskittyi viestimään lähinnä omille kannattajilleen.

Biden pyrkii vastaamaan myös Trumpille äänensä antaneiden alueiden ja esimerkiksi kutistuvan keskiluokan ahdinkoon.

Amerikka ensin säilynee talouden ja ulkopolitiikan johtotähtenä, vaikka Biden niin sanotusti ”puhuu eurooppaa”.

Ehdottomasti positiivista on, että Biden on luvannut palauttaa USA:n Pariisin ilmastosopimukseen ja kansainvälisiin neuvottelupöytiin.

Todennäköisenä pidetään, että USA:n tiukka linja jatkuu etenkin Kiinan ja Venäjän mutta osin myös Euroopan suhteen. Biden kuitenkin toimii diplomaattisesti ja käytännöllisesti, eikä nykyisen presidentin tavoin poukkoilevasti.

Pienelle Suomelle tämä on hyväksi. Ei tarvitse pelätä, että suurvallat tekevät yllättäen isoja diilejä, jotka vaikuttavat suoraan meihin.

Siihen on syytä valmistautua, että myös Biden arvioi kriittisesti esimerkiksi USA:n panostusta Natoon eli käytännössä Euroopan maiden puolustamiseen.