Apteekeista vetoapua koronarokotuksiin

Rokotusasetusta ollaan Suomessa muuttamassa niin, että koronarokotuksen voisi jatkossa antaa pistoksena myös hammaslääkäri ja ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena myös lääkäriksi, hammaslääkäriksi, sairaanhoitajaksi, terveydenhoitajaksi tai kätilöksi opiskeleva.

Nyt rokotuksen saa antaa vain lääkäri tai rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Suomessa rokotustoiminta on siis varsin tiukasti säädeltyä. Sen sijaan muualla maailmassa yhä useampi valtio hyödyntää apteekkeja koronarokotuksissa. Viimeisimpänä koronarokottaminen on alkamassa Italian apteekeissa.

Englannissa, Australiassa, Norjassa ja Ranskassa apteekit rokottavat jo täyttä häkää ja ainakin Puola ja Irlanti seuraavat pian perässä.

Yhdysvalloissa koronarokotteita pistetään apteekeissa jo enemmän kuin massarokotuspisteissä. Myös Briteissä apteekit ovat anteet lähes kaksi miljoonaa rokotusta.

Jostain syystä apteekkien rokotusapuun ei ole Suomessa haluttu tarttua, vaikka sitä on rokotuksista vastaaville tahoille tarjottu jo pitkään. Apteekkariliitto ehdotti jo vuosia sitten, että apteekkarit, proviisorit ja farmaseutit voisivat lisäkoulutuksen jälkeen pistää influenssarokotteita apteekeissa, kuten monissa muissa maissa jo tehdään.

Pientä joustoa tilanteeseen on tuonut se, että joissain apteekeissa, myös Raumalla, toimii terveyspiste, jossa sairaanhoitaja mittaa verenpaineen, verensokerin, poistaa tikkejä ja antaa myös rokotuksia.

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja farmaseutti Minna Reijonen (ps.) haluaa apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle rokotuskoulutuksen.

Reijonen on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Reijosen mukaan terveydenhuollon ammattilaisten siirtyminen koronarokotusten hoitamiseen vähentää samalla työvoimaa muualta terveydenhuollon tärkeiltä sektoreilta, jotka ovat olleet jo ennen koronakriisiä ylikuormittuneita.

Tässäkin asiassa apteekit voisivat olla jatkossa apuna.