Apteekit haluavat kauppojen yhteyteen

Apteekkikentällä on käynnissä murros, jonka tuloksena kivijaloissa sijaitsevat apteekit suorastaan rynnivät ostoskeskusten ja markettien yhteyteen. Isoissa kaupungeissa toimivat kivijalka-apteekit kertovat kadottaneensa asiakaskuntaansa.

Erityisesti tilanne näkyy Helsingissä, jossa muutaman viime vuoden aikana on avattu useampi iso ostoskeskus.

Myös Raumalla trendi on näkyvissä. Rauman Ensimmäinen apteekki muutti Citymarketin katon alle viime toukokuussa. Apteekki Minerva kertoi puolestaan joulukuussa muuttavansa maalis-huhtikuussa uudistetun Prisman tiloihin. Samalla nimi muuttuu Apteekki Duoksi.

Molempien muuttojen taustalla on yksinkertainen syy – apteekit haluavat mennä sinne, missä ihmiset ovat.

Asiakasvirtojen lisäksi apteekkeja houkuttaa marketeissa ja kauppakeskuksissa mahdollisuus tarjota parempaa palvelua esimerkiksi isompien ja käytännöllisempien tilojen muodossa. Moni apteekki on kertonut parempien tilojen mahdollistavan myös paremman tuotevalikoiman.

Asiakkaat tuntuvat myös pitävän tästä uudesta kehityssuunnasta, jossa apteekkiasiat voi hoitaa kauppa-asioiden yhteydessä.

Soraääniäkin tosin kuuluu.

Hanakimmin asiakkaat ärähtävät silloin, kun oma lähiapteekki on siirtymässä pois kotikulmilta. Näin on käynyt myös Raumalla.

Moni kaupunkilainen kokee apteekkien siirtyvän ”kauas” ydinkeskustasta, vaikka käytännössä puhutaan muutamien satojen metrien muutoksesta. Toki nuokin lisämetrit saattavat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi ikäihmisille.

Raumalla apteekkitilanne on hyvä, sillä palvelua saa edelleen ympäri kaupunkia, ja markettien lisäksi myös kivijalka-apteekeista.

Apteekkien noutolokerikkoja näkyy myös entistä useammin apteekkien edustoilla. Niiden avulla asiakkaita voidaan palvella myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Näiden lokerikkojen määrä lisääntynee tulevaisuudessa myös Rauman seudulla.