Apteekit liikuttavat suomalaisia

Kuva: Juha Sinisalo

Apteekissa kohdataan ne ihmiset, jotka liikkuvat liian vähän, toteaa Apteekkariliitto. Kohdattavaa riittää, sillä peräti 80 prosenttia työikäisistä ei liiku terveyden kannalta tarpeeksi. Suomalaisten liian vähäinen liikunta maksaa yhteiskunnalle vuosittain 3,2–7,5 miljardia euroa. Luvut perustuvat UKK-instituutin laskelmiin vuodelta 2018.

Vain joka neljäs 20–89-vuotias suomalainen liikkuu terveyden kannalta riittävästi. Työikäisistä jopa neljä viidestä liikkuu liian vähän. Liikkumattomuus kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia, mutta lisäksi se aiheuttaa muun muassa tuloverojen menetyksiä, lisääntyviä työttömyysturvamaksuja sekä päästökustannuksia.

Apteekit ovat vastanneet tilanteeseen osaltaan Liikkujan Apteekki -konseptilla. Liikkujan Apteekit kannustavat apteekin asiakkaita liikuntaneuvonnan ja muiden liikuntapalveluiden pariin ja innokkaimmat järjestävät myös itse erilaisia liikuntatempauksia.

Liikkujan Apteekkeja on jo yli 200 eri puolilla Suomea. Raumalla ainakin Paroalhon apteekki on mukana tässä toiminnassa.

Apteekkariliitosta kerrotaan myös, ettei suomalaisten kanssa ole helppoa ottaa puheeksi asioita, jotka liittyvät painonhallintaan tai tupakoinnin lopettamiseen. Liikkujan apteekin avulla näihinkin tilanteisiin on kehitetty omat aasinsillat keskustelun avaamiseksi. Ideana on kannustaa ihmisiä tekemään edes pieniä muutoksia paikallaolon välttämiseksi.

Haasteena on se, että 2020-luvun yhteiskunta suosii paikallaanoloa. Töitä tehdään työpöydän ääressä istuen ja samalla työstä on tullut niin hektistä ja kuormittavaa, ettei työpäivän jälkeen tahdo olla voimia lähteä liikkeelle.

Luontevin paikka ottaa liikunta puheeksi on esimerkiksi apteekin lääkeneuvonta, etenkin silloin, kun lääkityksellä hoidettavaa sairautta voidaan helpottaa myös liikunnalla. Ihmisille tulisi entistä paremmin muistuttaa liikunnan merkityksestä lääkehoidon tukena.

Apteekit ovatkin liikuntaan kannustamisessa ja siten elintapasairauksien ehkäisyssä merkittävä yhteiskunnallinen voimavara, jota ei tule unohtaa.