Artistit tarvitsevat kotimaisia levy-yhtiöitä?

Kyösti Mäkimattila kamppaili irti levysopimuksesta ja ennustaa omakustanteiden lisääntymistä. Tämä visio loisi artisteille vielä syvemmän ahdingon ja luokkajaon. Mikään tuote ei saavuta kuluttajaa ilman kaupallistajaa.

Kuva levy-yhtiötyöstä on hämärtynyt, koska kilpailua ja todellisia vaihtoehtoja ei ole. Kolmen ulkomaisen levyjätin oligopoli ohjaa musiikin tekijöitä ja käyttäjiä rautahanskoin. Ne tekevät hyvää työtä, mutta vain heidän parhaiksi katsomilleen genreille ja artisteille. Vaivalloiseksi koetun cd-levyn hylkääminen etuajassa on yksi voimannäytöistä.

Suoratoisto ei ole vielä iskelmämusiikin kanava. Paraskaan iskemälaulaja ei saa sieltä vielä sitä, mitä odottaa tai ansaitsee. Esiimerkiksi Mäkimattilalla on Spotifyssa vain 9118 kuuntelijaa. Hänen suosioonsa nähden määrän tulisi olla yli satakertainen!

Cd-levy on kuollut vain ylihintaisen nuorisomusiikin osalta. Sen sijaan Suomesta on kuollut omaehtoinen ajattelu, ja se on isompi ongelma. Emme voi olla joukko zombeja hokemassa markkinavaltaajien agendaa. Suomen äänitetuotanto tarvitsee oman ekosysteeminsä.

Levy-yhtiön työtä on taiteilijan uran sekä tuotantojen menekin edistäminen, tuotantolaadun varmistaminen, artistin/tuotannon brändäys, promootio ja koko arvoketjun toimivuudesta huolehtiminen.

Irvokkain tieto, minkä ministeriöstä kuulin on, että EU kieltää näiden töiden rahoituksen työ- ja elinkeinoministeriön instrumenteilla. Ovatko poliitikot antaneet lobata Suomen ulos omilta kotimarkkinoiltaan?

Artistit tarvitsevat julkisuuskoneistoa ja turvallista kotipesää samalla tavoin kuin urheilija taustatiimiään. Levyjättejä ei voi syyttää, sillä tyhmä ei ole se joka pyytää. Perustuslaki turvaa yhdenvertaisen työn ja elinkeinotoiminnan harjoittamisen, miksi sitä ei noudateta?

Keskusta oli aktiivinen Luova Suomi -toimija vielä 2004, mutta tilasiko se nämäkin opit ulkomaisilta neuvonantajilta, sillä huippukallis Creafin-hanke ohjautui ulkomaisten syliin. Suomalaiset toimijat, kuten meidät, petettiin ja jätettiin tyhjän päälle.

Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Se käynnisti menestyksekkään jälleenrakentamisen 1944 ja toivottavasti myös nyt.

Erkki Puumalainen

Toimitusjohtaja, Poptori