Askel askeleelta kohti parempaa oloa

Elokuu on edennyt kohta jo puoleen väliin. Koulut ovat alkaneet tai alkamassa ja suurin osa lomalaisista on palannut takaisin työpaikoilleen. Arki asettuu pikku hiljaa uomiinsa.

Monelle syksyn alkaminen tarkoittaa myös sitä, että ruokavalio ja harrastukset laitetaan uusiksi tai niitä jatketaan siitä, mihin ennen kesää on jääty. Kuntosalit täyttyvät innokkaista

jumppareista, grilliherkut jätetään vähemmälle ja kaapin uumenista kaivetaan vaaka esiin.

Säännöllisen liikunnan rooli sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa on vakiinnuttanut asemansa kansanterveytemme edistämisen yhtenä kulmakivenä. Liikunnan vahvaa yhteiskunnallista asemaa kuvaa myös se, että Liikunnan käypä hoito - suositus julkaistiin vuonna 2008 lokakuussa.

Tutkimustieto osoittaakin varsin kiistatta säännöllisen liikunnan harrastamisen hyödyn terveydelle. Esimerkiksi hyvä aerobinen - eli kestävyyskunto suojaa ennenaikaiselta kuoleman vaaralta tehokkaasti, ja toisaalta riittävä lihaskunto on tiiviisti yhteydessä hyvään fyysiseen toimintakykyyn ja parempaan elämänlaatuun.

Valitettavasti turhan moni jättää kuntoilun kuitenkin parin ensimmäisen kuukauden jälkeen. Into ja motivaatio lopahtavat syksyn sateiden myötä.

Säännöllinen liikunta jää monelta siitäkin huolimatta, että erilaisia aktiivisuustasoa mittaavia laitteita näkyy lähes jokaisen kanssaihmisen ranteessa.

Pelkästään kevyttä sisätyötä tekevälle askelia ei työpäivän aikana ehdi kuitenkaan kerääntyä muutamaa tuhatta enempää.

Joidenkin laskelmien mukaan askelia tulisi ottaa päivän aikana vähintään 10 000, jotta liikunnalla olisi terveyttä ylläpitävä vaikutus. Jos halutaan parempia tuloksia, tulisi mittariin kertyä päivittäin jopa 15 000 askelta tai enemmän.

Erilaisilla mittareilla on todettu olevan ihmisiin hyvä vaikutus. Esimerkiksi askelmittarin käyttö näyttäisi lisäävän henkilön kävelemistä noin 2 500 askeleella päivittäin, mikä vastaa noin 1,5 kilometriä. Lisäksi askelmittareita käyttävien paino näyttäisi putoavan reilun kilon neljässä kuukaudessa.

Ei siis yhtään hullumpi värkki.