Asumisen veroihin tulossa muutoksia

Asuminen ja autoilu. Siinä ovat hallituspohjasta riippumatta kaksi valtion lypsylehmää, joista tuntuu jatkuvasti olevan uutta ammennettavaa.

Juuri jätevesiasetuksen kalliiden velvoitteiden vuoksi taloutensa tiukille pistäneet kesäasukkaat ja toiminta-alueiden omakotiasujat saavat taas lisää kuritusta.

Fossiilisiin polttoaineisiin tulee lisää hintaa veronkorotuksin, joilla selvästikin pyritään paitsi karttumaan valtion pohjatonta kirstua myös patistamaan öljylämmittäjiä vaihtamaan lämmitysmuotoa. Jopa pakkoa on väläytetty.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ehdotti jo ennen hallituspohjan varmistumista öljylämmityksestä luopumista vuoteen 2030 mennessä.

Omakotiasujalle tämä ei ole pikkuasia. Siirtyminen maalämpöön maksaa noin 15 000–20 000 euroa.

Nykyisinkin maaseudun vanhoja omakotitaloja on hankala saada kaupaksi ja hinnat painuvat suhteellisen alas. Velvoite lämmitysmuodon muutoksesta näivettää kaupankäyntiä entisestään.

Remonttien rahoitukseen Haavisto on esittänyt lainantakausjärjestelmän luomista.

Se tuo helpotusta, mutta ei tuo lapsiperheelle tai ikäihmisille senttiäkään lisää rahaa remonttiin.

Muutos on tulossa. Jo nyt asenteet öljylämmitystä kohtaan ovat tyystin toiset kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Pelkällä asenteella ei kuitenkaan kalliita muutostöitä rahoiteta.

Kiinteistöveroon on tulossa muutoksia. Tuskin maksettavat verot ainakaan alenevat.

Asuntolainojen korkovähennyksen poistolla ei ole enää suurta merkitystä. Korot ovat pitkään olleet alhaalla. Sen sijaan suunniteltu yhtiölainojen vähennysoikeuden poisto näkyisi sijoitusasuntojen vähentymisenä ja mahdollisesti myös vuokrien nousuna.

Asumisen veropommi voisi olla varainsiirtoveron alentaminen tai poistaminen kokonaan. Sillä olisi virkistävä vaikutus asuntokauppaan ja varmasti kannustaisi myös nykyistä helpommin vaihtamaan työn perässä paikkakuntaa. Pikkusummista ei puhuta. Omakotitalojen ja asuinhuoneistojen ostajat ovat varainsiirtoveroa maksamalla kartuttaneet kassaa noin 300 miljoonalla eurolla.