Asunto ei ole palkinto

Raumalla on puhuttu päihdetyöhön liittyvistä vaikeuksista jo vuosia. Ongelman keskiössä ovat muun muassa päihderiippuvaisten asumiseen liittyvät kysymykset.

Ongelmia on ollut muun muassa kaupungin ylläpitämän Sillanpielen toimintakeskuksen ja kolmannen sektorin toimijoiden rooleissa.

Taistelun kärsijäksi on aina joutunut päihderiippuvainen.

Nyt kaupunginhallitus on tilannut ulkopuolisen arvioinnin päihde- ja mielenterveyspalvelujen nykytilasta.

Erityisesti myrskyn silmässä on parakkiasuminen. Parakeissa asuu Raumalla noin 10 henkilöä. Jokainen maksaa kaupungille vuokraa noin 300 euroa kuukaudessa. Asunnoissa ei ole välttämättä lämmitystä, eikä ehjiä ikkunoita.

Parakkiasumisen pitäisi olla väliaikainen asumismuoto, mutta Raumalla se on muodostunut huonokuntoisten päihdeongelmaisten viimeiseksi sijoituspaikaksi.

Parakkiasumista on Suomessa ollut pääasiassa isoissa kaupungeissa; Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella. Näiden kaupunkien osalta parakkiasuttaminen on päättynyt jo vuosia sitten.

Esimerkiksi Helsingin Herttoniemessä sijaitsi vuosina 1988–2008 kaupungin parakkikylä, joka purettiin eduskunnan oikeusasiamiehen todettua sen ala-arvoiseksi paikaksi.

Vielä 1980-luvulla asunnoton sai Suomessa kodin vasta, kun oli osoittanut yhteiskuntakelpoisuutensa. Tällä tarkoitettiin usein päihteettömyyttä.

Viimeiset 10 vuotta Suomessa on ollut valtakunnallinen linjaus siitä, ettei asunto voi olla palkinto vaan se kuuluu kaikille.

Asunto ensin -mallissa ihmiselle annetaan ensin katto pään päällä, ja vasta sen jälkeen keskitytään ratkomaan muita ongelmia.

Asunnottomuus koskettaa Raumalla niin pientä ihmismäärää, että se pitäisi pystyä hoitamaan helposti.

Joko henkilöille etsitään omat asunnot vuokramarkkinoilta, jonka lisäksi heille taataan tarvittava tuki tai sitten perustetaan useamman asunnon yksikkö, josta saa myös tukipalvelut.

Tärkeintä on, että asuminen ja hoito erotetaan toisistaan. Hoito ei saa olla asumisen edellytys, eikä asuminen saa päättyä siihen, että hakeutuu välillä katkaisuhoitoon.