Aurinkobuumin kolmas aalto

Aurinkobuumi kasvaa, otsikoitiin uutisjuttumme, jossa kerrottiin Rauman seudun isoista aurinkovoimahankkeista (LS 30.1.).

Uutisen kärkenä oli Ahlströmin hanke Euran lentokentän lähialueelle. Noin 50 miljoonan euron investoinnille haetaan valtion tukea. Parhaassa tapauksessa aurinkosähköä saataisiin jo ensi vuonna.

IBV Lappi suunnittelee aurinkopuistoa Lapin Ojasuolle. Valtiolta on tulossa reilun 10 miljoonan euron tuki investoinnille, jonka hinta on noin 54 miljoonaa euroa.

Tälle hankkeelle on rakennuslupa, muttei vielä investointipäätöstä. Suunnittelu on kesken, kertoi IBV Suomen hankekehitysjohtaja (LS 10.1.).

CPC Lakari on aloittamassa oman aurinkopuistonsa rakentamista Rauman Lakariin tänä keväänä. Valmista pitäisi olla maalis-huhtikuussa 2024, kertoi yhtiön toimitusjohtaja (LS 10.1.).

Noin 20 miljoonan euron investoinnista valtion tukipäätös kattaa 3,5 miljoonaa euroa.

Kaikki kolme hanketta ovat Suomen mittakaavassa varsin suuria. Lapin puiston suunniteltu teho on 89 piikkimegawattia, Euran 62 ja Lakarin 30.

Piikkiwatteja on vaikea hahmottaa. Paremmin suuruusluokka aukeaa, kun kerrotaan, että näiden kolmen aurinkopuiston tuotannolla lämmittäisi yli 9 000 omakotitaloa.

Venäjän hyökkäyksen aiheuttamalla energiakriisillä oli positiivisiakin seurauksia. Se sai monet kotitaloudet tarttumaan tuumasta toimeen. Viime vuonna Rauman seudullakin aurinkopaneeleja ilmestyi monen talon katolle.

Sitä voi kutsua aurinkobuumin toiseksi aalloksi.

Ensimmäisessä aallossa aurinkopaneeleja asennettiin lähinnä markettien ja tuotantolaitosten katoille. Osin ilmasto- ja imagosyistä.

Kolmanneksi aalloksi voi ristiä teolliset aurinkopuistot, joita rakennetaan joutomaille. Omaa käyttöä ei ole, vaan tuotettu sähkö myydään markkinoille.

Voi ennustaa, että aurinkolle käy kuin tuulelle: investoinneista tulee kannattavia ilman julkista tukeakin. Kantaverkkoyhtiö Fingridin visioissa auringosta ja tuulesta tehdään Suomessa uskomattomalta tuntuva määrä sähköä.