Autoilun verotus epäonnistunutta

Liikenteen verotus on Suomessa hyvin epäoikeudenmukaista. Autoilun sähköistymistä tehdään liikaa imagosyistä ja polttomoottoriautoilijat laitetaan maksumiehiksi. Polttoainehintoja korotellaan häikäilemättömästi, vaikka auton käyttö on monille välttämätöntä.

Minulla ei ole mitään hybridi- tai täyssähköautojen yleistymistä vastaan, mutta kaikilla ei ole varaa uuteen hybridiin tai täyssähköautoon, eivätkä kaikki siis hyödy niiden veroalesta.

Erikoista on, että hybridiautot saavat veroalennusta, vaikka todelliset kulutukset olisivat modernin polttomoottorin tasolla.

107 000 euroa maksavan Porsche-hybridimaasturin ostava maksaa autoveroa 6 000 euroa eli 5,6 %, mutta 20 000 euroa maksavan bensa-Škodan ostava maksaa 2 000 euroa eli 10 % hinnasta. Porsche on näistä kahdesta se, jonka uskon käytännössä saastuttavan enemmän.

Entä miksi ympäristöystävällisiä dieselautoja lisäverotetaan Suomessa käyttövoimaverolla? Uusi diesel- auto on vastaavan kokoista ja tehoista bensiinikäyttöistä autoa noin 20 % pienempipäästöinen hiilidioksidipäästöjen osalta. Dieselin päästökeskustelun keskiössä olleet typenoksidipäästöt ovat kaikilla uusilla dieselautoilla jopa pienemmät kuin sähköautoilla, kun huomioidaan Suomen sähköntuotannosta syntyvät typenoksidipäästöt.

Ville Tavio

kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja (ps.), Turku