Autokauppa romahti lamavuosien tasolle

Mercedes-Benzin A- ja B-sarjan lataushybridejä. A-sarjaa kootaan Uudessakaupungissa.

Mercedes-Benz on kivunnut jo maamme toiseksi eniten rekisteröidyksi merkiksi lataushybridimarkkinoilla. Kuvassa A- ja B-sarjan lataushybridejä.

Uusien henkilöautojen kauppa romahti viime vuonna lamavuosien tasolle. Ensirekisteröinnit jäivät noin 15 prosenttia edellisen vuoden lukemista. Selitys on mitä ilmeisimmin koronakriisin aiheuttama taloudellinen epävarmuus.

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin reilut 96 000. Alle sadantuhannen jäätiin viimeksi finanssikriisin jälkeen vuonna 2009 – ja sitä ennen 1990-luvun lamavuosina.

Autoala ennakoi, että tänä vuonna uusia autoja rekisteröidään noin 106 000, mikä sekin on reippaasti alle normaalitason.

Torjuntavoitostakin voi puhua. Harvinaisen vaikean kevään aikana uhkakuvat olivat nimittäin mustanpuhuvia.

Kysyntää ja näkymiä kuvaa, että esimerkiksi Uudenkaupungin autotehdas pantiin kiinni kuudeksi viikoksi. Jo syksyllä väki sai palata töihin, ja loppuvuodesta Valmet Automotive palkkasi lisääkin autonrakentajia.

Hybridi on päivän sana. Viime vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista melkein joka viides oli ladattavaa mallia.

Myös Valmet Automotiven strategiassa sähkö on keskiössä. Uudenkaupungin tuotannossa on kolme hybridimallia, ja akkuvalmistus alkaa tänä vuonna.

Uusia täyssähköisiä henkilöautoja Suomessa myytiin vasta reilut 4 000, mutta virta vie voimakkaasti sähkön suuntaan. Tämä pätee myös tavaran kuljetuksiin kaupunkialueilla.

Dieselin suosio väheni entisestään. Dieselkäyttöisiä henkilöautoja myytiin enää vajaat 13 000, kun vain kolme vuotta aiemmin niitä ensirekisteröitiin Suomessa yli 36 000.

Toyotan ja Corollan vuosi. Merkki- ja mallikohtaisissa tilastoissa ”suomenmestaruus” meni vuonna 2020 Toyotalle.

Uusia Toyota-henkilöautoja myytiin viime vuonna Suomessa yli 13 000. Skoda ja Volkswagen pääsivät lähimmäksi, vajaaseen 10 000 ensirekisteröintiin kumpikin.

Seuraavina tulivat Volvo, Kia, Ford, Mercdes-Benz, BMW, Nissan ja Opel. Mallien ylivoimainen ykkönen oli Toyota Corolla. ”Hopealle” sijoittui Skoda Octavia ja ”pronssille” Toyota Yaris.