Autottomana Raumalla on hankalaa

Kirjoittaja ihmettelee Rauman vaatimatonta joukkoliikennettä.
Kirjoittaja ihmettelee Rauman vaatimatonta joukkoliikennettä. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Asun pääkaupunkiseudulla, mutta olen vuosien varrella oleskellut eri puolilla Raumaa lukuisia kertoja pitempiä aikoja, koska poikani perhe asuu siellä.

Alkuaikoina sain kaupungista hyvän kuvan, pidän edelleen Raumasta ja olen pohtinut jopa muuttoa sinne. Joka kerta käydessäni iloitsen todella mukavista, leppoisista ja ystävällisistä raumalaisista.

Mutta Raumalla ei autottomana ole helppoa. Tilapäisestikin pitempään siellä oleskellessa kulkeminen ilman autoa on hankalaa.

Kun nuori perhe osti lopulta oman kodin Merirauman alueelta, lähellä oli koulu. Ennen kuin vanhin lapsista aloitti koulun, niin lähikoulu lopetettiin. Rakennettiin Pohjoiskehän valtava koulu, joihin lapsia on keskitetty.

Olin lapsenlapseni alkutaipaleella saattamassa ja hakemassa pientä koululaista syksyllä 2020. Koska koulumatka jää alle kolmen kilometrin, ei ole mahdollista saada koulukuljetusta.

Etsipä minkä reitin hyvänsä (kävellen tai pyörällä) , niin matka tuntui kovin vaaralliselta. Useat autoilijat olivat ystävällisiä, pysähtyivät ja päästivät lapsen suojatien yli.

Turvallinen kulkeminen oli silti onnenkauppaa, koska jotkut autoilijat olivat täysin piittamattomia ja ajoivat täysillä ohi, kun lapsi oli aikeissa ylittää suojatietä. Turvana ei ole edes liikennevaloja.

Katua ylittäessä ei toisinaan kahteen suuntaan katsominenkaan riitä, vaan vielä pitäisi sivukadun kääntyvä liikennekin huomioida. Ei pieni lapsi ole vielä kykenevä tällaiseen.

Etsin joukkoliikenneyhteyksiä Merirauma/Syvärauma-alueelta Pohjoiskehän koululle. Niitä ei ole. On vaikea ymmärtää, että laki ei vaadi liikenneyhteyksiä kouluun.

Kysyin asiasta Rauman liikennepäälliköltä. Vetosin tähän: ”Perusopetuksessa koulumatkakuljetukset järjestetään ensisijaisesti joukkoliikenteen vuoroja käyttäen, mutta myös tilausliikennettä voidaan käyttää. Taksikuljetus järjestetään, kun joukkoliikenteen vuorot tai tilausliikenne eivät ole tarkoituksenmukaisia tai mahdollisia.”

Sain asiallisen vastauksen, mutta asialle ei voi tehdä mitään: ”valitettavasti alle 3 km:n matkoilla ei 1–2-luokkalaiset koulukyytiä saa. Lain mukaan raja menee 5 kilometrissä, eli Raumalla on jo haluttu helpottaa pienien koululaisten kuljetuksia. Joukkoliikenteen lisääminen edellyttää aina joukkoja, joten sen avulla ei myöskään tätä tilannetta päästä nopeasti ratkaisemaan. Otamme kuitenkin asianne huomioon uutta suunniteltaessa, mutta nopeaa ratkaisua ei valitettavasti ole.”

Vanhempien työajat eivät salli lapsen viemistä kouluun. Minun on vaikea ajatella monia pieniä lapsia joka arkiaamu taapertamassa yksin kouluun. Kävellen matka tuntuu pitkältä painavaa reppua kantaen. Aikuiselta kuluu matkaan vähintään puoli tuntia. Lapsella aikaa pitää varata noin tunti kotoa koululle.

Pyörällä on vielä vaarallisempaa katujen ylityksissä, ja osa meno- matkasta on pitkää, loivaa ylämäkeä. Talvella, pimeimpään aikaan, ei ehdi tulla valoisaa edes matkan aikana, silloin kun koulu alkaa klo 8.15. Jos on kova sade, myrsky tai lumipyry, on kulku vielä kurjempaa ja vaarallisempaa. Mielestäni tämä tilanne on täysin kohtuuton.

Irina Valjus