Avoimuus on aitoa vastuullisuutta

Avoimuus on tärkeää aina, mutta erittäin tärkeää siitä tulee silloin, kun kyseessä on kaupunkilaisia koskevat asiat.

Viime kuukausina raumalaisia on puhuttanut useat sosiaalipalveluihin liittyvät asiat. Varsinaisen mielipidetulvan aiheutti Kaarolle, Rantasentielle rakennettava päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö. Alueen asukkaat kokivat vahvasti, ettei kaupunki ottanut heitä mitenkään huomioon. Se ei kuullut asukkaiden huolia ja murheita, eikä kertonut avoimesti rakennushankkeesta.

Vastustus lisääntyi ja huhupuheet saivat jättimäiset siivet. Peli oli menetetty.

Monet tutkimukset kertovat, että suomalainen ottaa naapuriinsa mieluummin päihde- kuin mielenterveyskuntoutujan. Ero on vähäinen, sillä kumpaakaan ihmisryhmää ei naapurustoon mieluusti haluta. Usein vastarinnan syyksi paljastuu tietämättömyys. Esimerkiksi mielenterveyskuntoutuja mielletään usein mielisairaaksi tai suorastaan seinähulluksi.

Tietämättömyyteen ja pelkoihin auttaa yleensä avoin ja rehellinen keskustelu.

Rauman Seudun Katulähetyksen Toivontalon asumisyksikön remontti on saatu päätökseen ja ensimmäinen uusi asiakas muutti sisään maanantaina. Viime kevään ja kesän valtaisan kohun jälkeen suljettu yksikkö on nyt heräämässä uuteen eloon, päihteettömänä.

Päihteettömyys ei tässä tilanteessa tarkoita samaa kuin raitis. Monilla asukkailla on edelleen päihderiippuvuus. Pelkkä katon saaminen pään päälle ei tee kenestäkään raitista. Raitistumiseen tarvitaan paljon muutakin. Ihminen pitää kohdata ja hänellä pitää olla tukea saatavana jopa 24 tuntia vuorokaudessa.

Katulähetys haluaa olla aidosti avoin. Ensi maanantaina alueen asukkaat ja yrittäjät on kutsuttu Toivontalolle keskustelemaan siitä, mitä tarkoittaa, kun naapurissa on 17-paikkainen päihdekuntoutujien asumisyksikkö. Tapaamisesta on tarkoitus tehdä perinne. Alueen asukkaat voivat säännöllisesti tuoda esille omia pelkojaan ja huoliaan.

Katulähetys toivoo rehellistä keskustelua, sillä vain siten pystytään auttamaan kaikkein hankalimmassa tilanteessa olevia ihmisiä mutta myös luomaan sopuisa ja viihtyisä naapurusto.