Brexit on Britannian oma maali

Brexitin kannattavuutta epäiltiin Britanniassa vuosikausia. Kirjoittaja toivoo, että EU ottaa Brexitistä oppia.
Brexitin kannattavuutta epäiltiin Britanniassa vuosikausia. Kirjoittaja toivoo, että EU ottaa Brexitistä oppia. Kuva: Zefrog/Alamy/AOP

Ilari Tapion kirjoitus (LS 17.7.) käsitteli Britannian emämunausta, Brexitiä tavalla, johon on helppo yhtyä.

Kansan syvien rivien suosiota nauttivan pellen Boris Johnsonin markkinoiman ja poliittisen homekellarin pimeimmissä varjoissa lymyilevän superintellektuelli Dominic Cummingsin masinoiman Britannian lähihistorian ratkaisevimman oman maalin teki mahdolliseksi entisen pääministerin David Cameronin yritys vahvistaa asemaansa konservatiivisessa puolueessa.

Cameronin ja kumppaneiden laskelmat menivät pieleen, ja loppu on historiaa.

Brexitin aikaansaaman euforian jälkeisenä aikana on kuitenkin ilmaantunut merkkejä Euroopan Unionin suosion kasvamisesta Britanniassa.

Kansalaisten on yhä vaikeampi ymmärtää, mitä hyötyä Brexitistä on, kun melkein kaikki asiat matkailusta ulkomaankauppaan tuntuvat tulevan vaikeammiksi.

Näyttää siis todennäköiseltä, että Britannian vahingossa tekemän sivupotkun vaikutukset tulevat pidemmän päälle, jollei häviämään, ainakin lieventymään, ja ainakin, jos Euroopan unioni oppii Brexit-läksynsä.

Ensimmäiseksi EU:n on syytä katsoa peiliin ja kysyä: miksi Brexit tapahtui?

Olisikohan syynä ne sadat pikku direktiivit, jotka sekoittavat ihmisten elämää Euroopan markkina-alueen yhtenäistämisen nimissä samalla, kun vallan käytävillä keskustellaan miljardien eurojen siirrosta jostakin syystä köyhinä pysyvien, usein poliittisesti epävakaiden alueiden hyväksi?

Tiedä sitten.

Joka tapauksessa EU:n on ryhdyttävä huomioimaan paremmin alueelliset tarpeet ja lopetettava pilkuntarkka puuttuminen kansallisvaltioiden tapoihin ja sisäisiin asioihin.

Esimerkkinä vaikka se surkuhupaisa tervadirektiivi. Terva voi olla vaarallista. Kaikki puunsuoja-aineet tuppaavat olemaan myrkyllisiä, mutta tervan kohdalla on kyse vuosisataisista perinteistä ja uskomuksista. Kapinatta tervan voi kieltää vain, jos sen vaarallisuus sisäistetään niin kuin sisäistettiin liian läskinsyönnin terveyshaitat joskus kuuskytluvulla.

EU:n byrokraateille pitää kehittyä silmää kansallisten erityispiirteitten huomaamiselle.

Muutoin Perussuomalaisten kaltaiset ääriryhmät alkavat nostaa päätään ja ajaa omaa kapeata agendaansa pseudo-isänmaallisuudella ratsastaen.

Näin kävi Britanniassa.

Sakari Valve

Herefordshire, Englanti