Cha, Cha, Cha!

Tänään se sitten vihdoin on, Euroviisujen finaali. Käärijä-kuume on vallannut koko Suomen ja lähes koko Euroopan. Ensikuulemalta oudon erilaisesta kisabiisistä on kuoriutunut salonkikelpoinen viisu. Vihreässä bolerossa heiluva paidaton riehuja on sekoittanut viisukansan totaalisesti. Tai näin me suomalaiset ainakin toivomme.

Kritiikki on jäänyt vähäiseksi, vaikka Käärijä ei laulutaidollaan loista.

Euroviisut on kummallinen laulukilpailu. Ainakin Suomen on ollut vaikea ennakoida, millainen kappale milloinkin voisi olla kilpailun kärjessä. Usein Suomen edustaja onkin löytynyt kisan häntäpäästä. Viime vuosina suunta on kuitenkin Uuden Musiikin Kilpailun myötä lähtenyt loivaan myötäiseen.

Vuonna 2021 meitä edusti Blind Chanel, joka sijoittui sijalle 6.

Viime vuonna meitä edusti yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista yhtyeistä eli The Rasmus. Yllättäen bändin paukut eivät riittäneet ja sijoitus oli finaalissa 21.

Vuosi 2006 oli Suomen osalta kultainen. Euroviisujen lavalle kipusi hirviöteemalla leikittelevä hard rock- ja heavy metal -yhtye Lordi. Monen suomalaisenkin yllätykseksi yhtye sai tuolloin aikaan lähes samanlaista huumaa kuin Käärijä nyt. Palkintona oli Suomen ensimmäinen euroviisuvoitto. Esitys keräsi huimat 292 pistettä ja Eurooppa oli yhtyeen edessä polvillaan.

Käärijää on verrattu erikoisuudessaan juuri Lordiin. Taitaa siis olla niin, että Suomen on mahdollista menestyä näissä kisoissa erikoisuudella. Meidän ei siis kannata lähettää viisulavalle tuskaa tihkuvaa voimaballadia tai eurodancen jytkytystä.

Meidän pitää luottaa suomalaiseen omaperäisyyteen. Sitä lavalle tuo tänä iltana vantaalainen Jere Pöyhönen

Omaa tarinaansa Käärijän aikaan saamasta hypestä kertoo se, että kaupoista ovat loppuneet neonvihreät langat ja kankaat aikoja sitten. Monilla työpaikoilla on kuluneen viikon aikana pukeuduttu vihreään. Onpa esimerkiksi Rauman kaupungin vaakunakin tuunattu somessa käärijämäiseen asuun.

Suomen viisuhistoriassa ei näin isoa hypetystä ole taidettu vielä aiemmin nähdä.

Nyt siis kaikki peukut ja varpaat pystyyn, että päästään yöllä juhlimaan torille! Cha, Cha, Cha!