Demareille jälleen torjuntavoitto

Perussuomalaisten vaalivoitto jäi Raumalla ehkä odotettua pienemmäksi. Puolueen kannatus toki kasvoi, mutta valtuustopaikat lisääntyivät vain kahdella. Se ei ratkaisevasti muuta varsin vakiintunutta valtuustokarttaa.

Joissakin ennakkoarvioissa perussuomalaisten uskottiin haastavan kokoomus kisassa kaupungin kakkospaikasta. Kaksi lisäpaikkaa ottanut kokoomus kuitenkin vahvisti asemiaan.

Demarit otti jälleen torjuntavoiton. SDP on 16 valtuutetun ryhmällään edelleen selvästi suurin. Demarit menettivät vain kaksi paikkaa, vaikka kansansuosikki Kristiina Salonen päätti keskittyä eduskuntatyöhön.

Ex-kansanedustaja Reijo Kallio pelasti osan äänistä puolueelle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sai vahvan luottamuslauseen äänestäjiltä.

Raumalla olisi nyt tilaus Rauma-puolueelle. Kaupunginvaltuustolle, jolle leimallista on toimiva yhteistyö ja valtuutettujen keskinäinen kunnioitus.

Niitä tarvitaan, sillä kaupungin elinvoiman ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin turvaaminen tulee vaatimaan uusia malleja ja rohkeita ratkaisuja.

Ratkaisujen löytäminen ja niistä päättäminen on paljon helpompaa, jos mukaan valmisteluun saadaan kaikki ryhmät.

Rauman Yrittäjien järjestämä vaalipaneeli oli hyvä esimerkki terveestä ja rakentavasta poliittisesta keskustelusta.

Paneelin neljätoista ehdokasta eivät suinkaan olleet kaikesta samaa mieltä. Eivät tietenkään, edustivathan he seitsemää eri puoluetta.

Asioista väiteltiin, mutta muita osallistujia kuunneltiin ja arvostettiin. Sellaisen kulttuurin soisi jatkuvan, kun uusi valtuusto työnsä aloittaa.

Raumasta edellä sanottu pätee alueemme kaikkiin kuntiin. Toisissa valtuustotyö on sujunut tyylikkäämmin kuin toisissa.

Nyt kun ”uudet jaot” on tehty, pitäisi menneet pyrkiä unohtamaan ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

Aikaa ja energiaa ei pitäisi tuhlata henkilökohtaiseen kinasteluun. Asiakysymyksissä piisaa haasteita ihan tarpeeksi. Riittää, kun katsoo seudun väestöennusteita ja lähivuosien taloussuunnitelmia.