Demarien koronanoste laantumaan päin

Ylen torstaina julkaiseman gallupin mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Oppositiopuolueen kannatus on kyselyn mukaan 20,9 prosenttia. Pääministeripuolue SDP:n kannatus on nyt 20,6 prosenttia.

Ero on pieni, mutta mahdollisesti merkittävä.

Kyse lienee siitä, ettei koronanoste enää kanna demareita. Pandemian alkuvaiheessa pääministeri Sanna Marinin liki päivittäistä tv-esiintymistä pidettiin vastuullisena ja vakuuttavana.

Poikkeusoloissa nähtiin poikkeuksellisia lukemia ja nyt ollaan palaamassa lukuihin, jotka ovat normaaleja tässä nykyisessä poliittisessa tilanteessa, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kommentoi Lännen Medialle.

Kannatusta tulee selkeydellä, rehellisyydellä ja uskottavuudella. Uskottavuus tulee johdonmukaisuudella. Muut räksyttäkööt, karavaani kulkee, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti Twitterissä.

Johdonmukaista politiikka kyllä on. Tällä viikolla esiteltiin opposition vaihtoehtobudjetteja. Perussuomalaiset tasapainottaisivat valtiontaloutta säästämällä vähemmän tärkeistä menoista.

Puolue kaataisi Euroopan unionin elvytyspaketin, lakkauttaisi ei-työperäisen maahanmuuton, leikkaisi kehitysapua, pistäisi Ylen säästökuurille ja karsisi ympäristöministeriön määrärahoista 40 prosenttia.

Viime mainittu ehdotus on vaalipopulismia puhtaimmillaan. Edes perussuomalaiset ei tuota lupausta toteuttaisi.

Merkittäviä eroja perussuomalaisten ehdotuksessa voi nähdä paitsi tietysti vihreiden politiikkaan myös vasemmistopuolueiden linjauksiin.

Perussuomalaiset alentaisi työn verotusta 150 miljoonalla eurolla ja keventäisi teollisuuden maksuja yli 100 miljoonalla eurolla. Pienten yritysten ei tarvitsisi maksaa yhteisöveroa ennen kuin voittoja nostetaan firmasta.

Perussuomalaisten suosio on vahvaa erityisesti miesten ja yrittäjien keskuudessa. Perussuomalaiset ovat saaneet uusia kannattajia erityisesti nukkuvien puolueesta, kokoomuksesta ja keskustasta.