Demarit astuvat Sanna Marinin jälkeiseen aikaan

Nainen vasemmalta: Krista Kiuru.
Nainen vasemmalta: Krista Kiuru. (Kuva: Mauri Ratilainen)
Modernin työväenpuolueen mies: Antti Lindtman. (Kuva: Mauri Ratilainen)

Sdp:n puoluekokouksessa tehdään syyskuun alussa tärkeitä valintoja, vaikka puolueen presidenttiehdokasta ei vielä silloin nimetä. Myöhemmin varmistunee, että pressakisaan lähtee valtiovarainministeri, EU-komissaari Jutta Urpilainen.

Tärkeimmän valinnan demarit tekevät heti puoluekokouksen ensimmäisenä iltana. Silloin äänestetään uudesta puheenjohtajasta.

Vaihtoehdot ovat viime hallituksen ministeri Krista Kiuru Porista ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Vantaalta.

Luopuva puheenjohtaja Sanna Marin toi uutta nostetta demareille. Häntä seurasivat monet sellaisetkin, joita politiikka ei yleensä paljon kiinnosta. Perustellusti voidaan puhua fanituksesta.

Marinin voi sanoa pärjänneen pääministerinä varsin hyvin, vaikka sdp eduskuntavaaleissa suurimman puolueen paikan hävisikin. Se ei ole kovin harvinaista hallitusvastuun jälkeen.

Nuorehko ja menevä naispääministeri on edelleen sen verran harvinainen tapaus, että Marinista tuli kansainvälisesti tunnettu julkkis. Mediahuomiota kasvatti Suomen nopea kääntyminen Nato-jäsenyyden kannalle.

Sdp järjestää ensi kertaa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen puolueen puheenjohtajasta. Sähköinen äänestys päättyi jo heinäkuun helteillä, postivaali on vielä käynnissä.

Krista Kiuru on julistanut tavoitteekseen porvarihallituksen kaatamisen.

”Olen nainen vasemmalta ja uskon, että tässä ajassa juuri tälle vaihtoehdolle on kysyntää. Poliittinen keskustelu valuu nyt hyvin paljon oikealle. Tarvitaan vasemmistolaista ja kokenutta vaihtoehtoa”, sanoi Kiuru Vaasassa (Ilkka-Pohjalainen 10.8.).

Antti Lindtman kuvasi samassa tilaisuudessa sdp:tä moderniksi työväenpuolueeksi, johon kuuluvat niin duunarit, hoitajat, opettajat kuin pienyrittäjätkin.

Lindtman uudistaisi puoluetta niin, että sdp olisi maan johtava kestävän kehityksen puolue, arvoiltaan avoin ja kansainvälinen.

Linjaerot eivät kovin suuria ole. Uuden puheenjohtajan onnistumisen ratkaissee pitkälti henkilökohtainen karisma ja neuvottelutaito.

Korjattu tieto: Jutta Urpilainen ei ole entinen pääministeri. Hän oli valtiovarainministeri ja pääministerin sijainen 2011-2014.