Dohan MM-kisoista jäi huono maku

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisat kiinnostivat kovasti yleisöä. Tässä kohtaa tarkennus on paikallaan: kiinnostivat kovasti suomalaisia penkkiurheilijoita.

MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina Ylen kisalähetyksen kokonaistavoittavuus nousi liki kahteen miljoonaan tv-katsojaan. Se tiesi ylivoimaista ykköstilaa viikon katsojatilastoissa.

Sunnuntaina nähtiin myös kisojen paras suomalaismenestys, kun keihäänheittäjä Lassi Etelätalo sijoittui neljänneksi.

Se olikin Suomen ainoa pistesija. Realistisia mitalimahdollisuuksia ei näissä kisoissa ollut yhdelläkään suomalaisurheilijalla.

Urheilijoita kävi sääli. Qatarissa on vielä syksylläkin niin kuumaa, että maratonjuoksut ja kävelyt piti järjestää yöllä. Silti leikittiin urheilijoiden terveydellä.

Stadion pystyttiin viilentämään, mutta tunnelma jäi varsinkin alkupäivinä ilman katsojia vaisuksi. Järjestäjät hommasivat sitten ilmaislipuilla yleisöä silmän lumeeksi. Aitoa innostusta se ei nostattanut.

Sitten ovat vielä nämä kiusalliset moraaliasiat: siirtotyöläisten orjuutus, naisten oikeudet, sananvapaus ja niin edelleen.

Miksi Qatar sitten MM-kisat sai?

Raha ratkaisee. Qatar tarjosi kansainväliselle lajiliitolle eniten rahaa, ja luultavasti myös lahjuksia.

Samasta syystä Qatar sai myös jalkapallon MM-kisat. Niiden vieminen Qatariin on vielä järjettömämpää. Yleisurheilun MM-kisat kestivät reilun viikon, futiskisat kuukauden.

Qatariin rakennetaan parhaillaan useita kalliita stadioneita. Niistä tulee komeita ja erikoisia – sekä suuria, sillä pienimmätkin vetävät 40 000 katsojaa. MM-kisojen jälkeen niille ei ole pienessä maassa juuri mitään käyttöä. Qatarin liigan otteluissa katsojia on vain satoja.

Qatarin kuumuuden vuoksi MM-kisat pelataan ensi kertaa talvella, marras-joulukuussa. Se sotkee kansallisten liigojen aikatauluja parin vuoden ajan ja aiheuttaa monenlaista ongelmaa.

”Qatar tarjosi lajiliitolle eniten rahaa, ja luultavasti myös lahjuksia.”