Eduskuntavaaleissa ”blokkien” välinen taisto

Koronapandemiasta ja Venäjän julmasta Ukraina-hyökkäyksestä Suomelle koituvat taloudelliset menetykset ovat velkoineen mittavat, mutta niistä selviytymiskeinoissa puolueet ovat blokkiutumassa muun muassa leikkausten kannattajiin, ja niitä vierastajiin.

Kummankin blokit haluavat suojella omiaan. Se kumpuaa poliittisista ideologioista.

Oikeistopuolueista Petteri Orpon johtama kokoomus kannattaa selvemmin yhtenä talouden sopeuttamiskeinona leikkauksia. Leikkauslinja sopii myös muille oikeistopuolueille.

Sen sijaan nykyisen hallituksen pääministeri Sanna Marin (sd) vierastaa talouden sopeuttamisessa leikkauksia. Samaa on korostanut myös Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto.

Maria Ohisalon johtama vihreäpuolue on linjannut, että puolue ei mene sellaiseen hallitukseen, joka leikkaa koulutuksesta.

Puolueilla on eroja leikkauskohteissakin. Riikka Purran johtamat perussuomalaiset leikkaisivat mielellään myös maahanmuutosta ja ilmastotoimista.

Talouden sopeuttamisleikkaukset kohdistuisivat erityisesti pienituloisten käyttämiin palveluihin. Sen sijaan suurituloiset eivät yhteiskunnan tarjoamia palveluita välttämättä edes tarvitse.

Puolueet eivät kuitenkaan leikkaa yhtään mitään ennen kevään eduskuntavaaleja. Puolueet hakevat vain äänestäjiltä tukea valitsemalleen linjalleen.

Puolueet ovat nyt tilanteessa, jossa eivät ole vuosikymmeniin olleet. Vaalien jälkeenkin puoluei- den edessä ovat Venäjän hyökkäyssodasta ja myös koronapandemiasta aiheutuneet taloudelliset ongelmat.

Tämä ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja senkin takia, että perussuomalaiset ilmoittivat jo ajat sitten vierastavansa yhteiseloa sosiaalidemokraattien kanssa. Tästä tietoisena SDP:n Sanna Marin ilmoitti, ettei hän vie puoluettaan samaan hallitukseen PS:n kanssa.

Persujen kanssa samaan hallitukseen eivät mene myöskään vihreät ja vasemmistoliitto sekä RKP ei pidä sitä todennäköisenä.

Keskustajohtaja Annika Saarikko ei veisi nykykannatuksellista puoluettaan mihinkään hallitukseen. Vaikeat ovat myös kokoomuksen ja SDP:n välit.

Vaihtoehtojen vähyys voi enteillä jopa vähemmistöhallitusta.

Pentti Välimaa