Ei jätetä ketään yksin

Joka viides suomalainen kokee olevansa yksinäinen. Yksinäisyys on luokiteltu jopa vaarallisemmaksi kuin tupakointi tai lihavuus.

Yksinäisyys heikentää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä voimakkaammin kuin mikään muu yksittäinen tekijä. Se eristää ihmisen yhteiskunnasta, lannistaa, sairastuttaa ja voi viedä pohjan koko elämältä.

Tutkimusten mukaan yksinäisyys lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 14 prosentilla eli kaksi kertaa niin paljon kuin lihavuus. Kyseessä on siis merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, johon on havahduttu vasta viimeisten viidentoista vuoden aikana.

Yksinäisyys koskettaa kaikenikäisiä. Yksinäisyys voi tuntua näkymättömyydeltä, tyhjyydeltä tai siltä, ettei kuulu mihinkään. Se voi ilmetä myös fyysisenä kipuna.

Yksinäisyyttä saatetaan hävetä ja se voi tuntua pelottavaltakin, eikä siitä välttämättä kerrota. On paljon mukavampaa kertoa omaavansa kymmenen ystävää kuin ei yhtään.

Jokainen kokee joskus yksinäisyyden tunteita. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, onko ihmisellä seuraa. Ihminen voi olla yksinäinen, vaikka hänellä olisi paljon ystäviä.

Tänään vietetään ystäväpäivää. Monelle päivä voi olla henkisesti raskas. Taannoin kouluaikoina oli perinne kirjoitella kortteja luokkatovereille. Päivä oli jännittävä. Mitä jos en saakaan yhtään korttia? Kun kortteja sitten tulikin, oli helpotus suuri.

Kaikki eivät korttia kuitenkaan saaneet.

Ystävänpäivä on ystävätoiminnan vuoden tärkein päivä ja Suomen Punaisen Ristin tärkeimpiä kampanjoita. SPR:n ystävätoiminnassa on mukana noin 9 000 vapaaehtoista ystävää ympäri Suomen. Vuosittain noin 32 500 ihmistä saa apua ystävätoiminnasta.

Yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista kierteen, jossa jatkuva arvottomuuden kokemus musertaa ja saa ihmisen eristäytymään entisestään.

”Yksinäisyys lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 14 prosentilla eli kaksi kertaa niin paljon kuin lihavuus.”