Eikö olisi aika siirtää kuntavaalit?

Demokraattiset kunnallisvaalit ovat suomalaisen kansanvallan kivijalka. Sitä ne ovat olleet jo yli sata vuotta. Kunnalliset päättäjät ovat pääasiassa tavallisia kansalaisia, jotka tuntevat oman kuntansa asiat ja asukkaat. Kunnan valtuustojen ja lautakuntien kautta kymmenet tuhannet ihmiset ovat voineet osallisia paikalliseen päätöksentekoon ja tuoda oman elämänkokemuksensa ja ammattitaitonsa yhteiskunnan käyttöön.

Demokratian toteutumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että vaalit voidaan toteuttaa niin, että kaikilla kansalaisilla on yhdenvertainen mahdollisuus niihin osallistua niin ehdokkaina kuin äänestäjinä.

Kunnallisvaalit on päätetty pidettäväksi huhtikuussa huolimatta siitä, ettei koronakriisi ole osoittanut laantumisen merkkejä. Näin siitäkin huolimatta, että siirrosta olisi hyvin vähän haittaa. Demokratian kannalta ei ole mikään ongelma, että nykyiset valtuustot jatkaisivat siihen asti, kunnes suuri osa väestöstä on rokotettu ja epidemia on laantunut. Sen sijaan vaalien pitäminen huhtikuussa on demokratian kannalta vakava ongelma. Syitä on monia.

Riskiryhmäläisen asema niin ehdokkaina kuin äänestäjinä on hankala. Viranomaiset ovat kehottavat heitä ja heidän omaisiaan olemaan vapaaehtoisesti erityisen varovaisia. Kuinka riskiryhmiin kuuluvat ehdokkaat voivat tässä tilanteessa tehokkaasti tehdä vaalityötä kadunkulmissa tai ostoskeskuksissa vaalimateriaalia jakamalla ja keskustelemalla äänestäjien kanssa? Äänestäjätkin joutuvat miettimään äänestämiseen liittyvää omaa terveysriskiään.

Ja entä ne henkilöt, jotka ovat karanteenissa. Jos heille järjestetään kotiäänestys, niin miten turvataan vaaliviranomaisten turvallisuus. Pitäisikö kaikki vaalivirkailijat rokottaa. Pahimmassa tapauksessa karanteenissa on tuhansia ihmisiä.

Ja entä äänestäjät, jotka ovat vapaaehtoisessa karanteenissa; sallitaanko heille kotiäänestys? Tilanteet voivat lisäksi muuttua nopeasti, voit joutua karanteeniin vaikka lähellä vaalipäivää. Onko silloin enää mahdollisuutta kotiäänestykseen?

Edelleen, kuinka taataan, ettei vaalien tulos vääristy sen takia, että kaikki ikäryhmät eivät ole tasavartaisessa asemassa. Suomessa on edelleen satojatuhansia ihmisiä vailla nettiyhteyksiä. Miten he saavat riittävästi tietoa ehdokkaista, kun vaalikampanja väistämättä muuttuu pääasiallisesti Someen ja virtuaaliseksi. Kun vaalikampanjoita ei entiseen tapaan voi käydä, niin tästä hyötyvät vanhat ehdokkaat ja erityisesti tunnetut nimet.

Kaikki nämä ongelmat ratkeaisivat, jos vaalit siirrettäisiin syksyyn tai maakuntavaalien yhteyteen.

Oikeusministeriön virkamiehet halusivat siirtää vaaleja, mutta puolueet eivät sitä hyväksyneet. Eikö olisi ollut syytä kuunnella virkavastuulla toimivia virkamiehiä?

Ansaitsemme vaalit, jotka kohtelevat tasa-arvoisesti kaikkia kansalaisia, ja joissa äänestysprosentti ei jää alhaiseksi siksi, että kansalaiset arkailevat käydä uurnilla.

Siis siirretään vaalit ainakin syksyyn.

Antero Honkasalo

Veikko Tanskanen