Elämää ilman vihreyttä?

Tomi Vainio, Kalervo Körkkö ja Vesa Uusi-Kilponen kritisoivat kirjoituksissaan kovasti Vihreiden politiikkaa. En silti usko, että Vainio todella haluaisi asua sellaisessa Suomessa, jossa kaikki julkinen liikenne korvattaisiin tuomalla Euroopasta lisää käytettyjä dieselautoja niiden päästöjä yhtään ajattelematta.

Turvekattila tuskin olisi ollut todellinen vaihtoehto Körkölle hänen vaihtaessaan kotinsa öljylämmityksen maalämpöön. Ja Uusi-Kilposen olettaisin vastustavan kiivaasti, jos hänen asuinalueensa viereinen investointihanke olisi avokaivos tai kemianteollisuuden yksikkö.

Minulle Vihreys on sitä, että tunnustetaan ja tiedostetaan tämän päivän tekojemme vaikutus elinympäristöön ja tulevaisuuteen. Siinä ei ole mitään väärää, myrkyllistä tai paheksuttavaa. Ilmastonmuutoksen seurausten ja luonnon monimuotoisuuden katoamisen edessä on vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja, ja se vähän pelottaa.

Mielestäni muutos parempaan lähtee pienistä ja suurista valinnoista, joihin käytännössä jokainen voi osaltaan vaikuttaa. Tarvitsenko kengät? Jos tarvitsen, niin tilaanko netistä viisi paria erilaisia halpatuotantomalleja, vai ostanko yhden parin laadukkaita kotimaisia kivijalkakaupasta. Hankinko pienen auton, joka kuluttaa 4 litraa sadalla, vai ison joka vie 9 litraa. Rakennanko perheelleni 120m2 talon vai 300m2 talon. Räjäytänkö kallion ja kaadan ikimetsän laajentaakseni teollisuusaluetta, vai investoinko nykyiseen tehtaaseen. Säädänkö veropolitiikalla energiateollisuutta suosimaan fossiilisia polttoaineita vai uusiutuvia energianlähteitä.

Tulevaisuutta ei rakenneta tunnepitoisilla purkauksilla tai asioiden kärjistetyllä vastakkainasettelulla. Toivoisin niistä pidättäydyttävän lehtikirjoituksissa. Autoa tankatessani en minäkään tunne rakastavani valmisteveroa. Silti tiedän polttonesteiden verotuksen kuitenkin olevan hyvin perusteltu veromuoto, jolla ei suinkaan tarkoituksella kurjisteta kansaa vaan rahoitetaan sekä nykyistä hyvinvointiamme että tulevaisuuden liikenneinfraa. Lisäksi sen verotuksellisella ohjausvaikutuksella pyritään siihen, että luonnonvarojen käyttö olisi järkevää ja energiatehokasta. Siksi minä äänestän Vihreitä.

Panu Helamaa

Rauma

Lisää aiheesta

Pohdittavaa hallituspuolueiden jäsenille

Vihreät ja ympäristö?

Vihreiden väri on nykyään myrkynvihreä