Elämyksellisyys on vahva ruokatrendi

Korona-ajan suurimmat nousijat S-ryhmän ruokakaupoissa olivat sushi, kaurajuomat ja alkoholittomat oluet. Eikä vain Helsingin trendikkäillä alueilla, vaan koko Suomessa.

Nämä nostot kuvaavat suurempia ja merkittävämpiä muutoksia suomalaisten ruokatottumuksissa.

Yleinen suunta on kohti terveellisempänä pidettyä ruokaa. S-ryhmän analyysin neljästä päätrendistä kaksi liittyy tähän: kasvis- ja kalaruokailmiö ja hyvinvoiva elämäntapa.

Broilerin kulutus ylittää tänä vuonna ensi kertaa porsaanlihan kulutuksen Suomessa. S-ryhmän marketeissa broilerin myynti on korona-aikana lisääntynyt 16 prosenttia, kun taas porsaanlihan myynti on laskenut 4 prosenttia.

Vahvimmaksi trendiksi S-ryhmä näkee kuitenkin ruuan elämyksellisyyden. Uudet makuelämykset ja tuotteet kiinnostavat. Kotona on kokkailtu, leivottu ja syöty ravintolatasoista ruokaa.

Neljäs trendi on ostamisen helppous ja yksilöllisyys. Valmisruuat käyvät hyvin kaupaksi, verkkokauppa yleistyy ja varsinkin isoissa kaupungeissa markettien odotetaan palvelevan kellon ympäri.

Senkin S-ryhmä paljasti, mitä yöllä ostetaan: energiajuomia, pakastepizzoja ja välipaloja.

Kesko julkisti oman katsauksensa päivää ennen S-ryhmää. Myyntidataan ja kuluttajakyselyyn tukeutuen Kesko piirsi oman trendikarttansa, joka on yhteneväinen pääkilpailijan kanssa: suomalaiset satsaavat henkilökohtaiseen hyvinvointiinsa.

Kesko listasi eniten myyntiään kasvattaneiksi hittituotteiksi alkoholittomat oluet, tummapaahtoiset papukahvit ja pakastesimpukat.

Vastuullisuudella on merkitystä osalle ostajista. Kotimaisuuden arvostus on nousussa, ja aivan erityisesti lähi- ja pientuotannon.

Vastuullisuudesta puhuttiin torstaina paljon kautta maan, kun viljelijät protestoivat myymällä ruokaa tuottajahintaan. Päivän teema oli puhutteleva: miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

MTK:n mukaan tuottaja saa oluesta 4 senttiä litralta ja kaurajuomasta 7 senttiä litralta. Ruokaperunasta tuottajan osuus on 18 senttiä per kilo, luomuruisleivästä 21 senttiä per kilo. Lattiakananmunan tuottajahinta on 1,11 euroa kilolta, broilerin rintafileen 1,32 euroa kilolta.