Ennennäkemätön palauteryöppy

Raumalaiset ovat lähestyneet täyslaidallisella kaupunkia koskien Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmaa.

Runsas palautteen määrä kertoo siitä, että asia koskettaa. Jos ei koskettaisi, ei kukaan vaivautuisi kommentoimaan.

Nyt on kommentoitu – ja runsaasti. Vastauksia on tullut 1 805 kappaletta. Se on paljon. Koskaan aiemmin ei yksittäinen kysely ole kerännyt yhtä paljon vastauksia.

Talousohjelmasta järjestettiin myös kolme yleisötilaisuutta. Ne eivät olleet sellaisia yleisömenestyksiä kuin joskus aiemmin.

Vielä takavuosina kyläkoulujen lakkauttamista koskeva tilaisuus veti Rauma-salin täyteen.

Nyt aika on toinen, eikä maltillisista yleisömääristä voi vetää johtopäätöksiä. Vaikuttamiseen on muitakin kanavia ja ihmiset kokevat saavansa äänensä kuuluviin muutenkin kuin saapumalla itse paikalle.

Nettikysely on palautemäärästä päätellen koettu luontevaksi vaikuttamisen tavaksi.

Annetun palautteen sisällöstä ei vielä tiedetä, vain niiden määrästä. Sisältökin luvataan tuoda esiin, koota yhteen ja toimittaa eteenpäin talousohjelman ohjausryhmälle ja kaupunginvaltuutetuille.

Valmiiksi mittavan tausta-aineiston rinnalle tulee siten mielipiteitä antamaan pohjaa päätöksenteolle. Tiedot palautteista ja yhteenveto niistä tullaan julkaisemaan myös kaupungin nettisivuilla.

Toivottavaa on, että palautteita on annettu muustakin kuin siitä, mistä ei saa säästää. Hyvät neuvot ovat nimittäin nyt kalliita.

Vaihtoehdoksi säästöille ei enää kelpaa se, että kaikki jatkuu ennallaan. Edes se ei riitä, että säästöjä napsitaan pikkuisen sieltä, pikkuisen täältä.

Rauman, kuten monen muunkin kunnan, taloustilanne on merkittävästi heikentynyt. Tasapainoa on haettava, ja se merkitsee väistämättä myös kirveleviä karsintoja.

Alkava lokakuu tuo toivon mukaan uuden vaihteen säästökeskusteluun. Huipentuma on marraskuussa, jolloin kaupunginvaltuusto tekee lopullisen päätöksen tulevista muutoksista.

”Nettikysely on koettu luontevaksi vaikuttamisen tavaksi.”