Ennuste: Rauma menettää tuhansia työikäisiä vuoteen 2040 mennessä

MDI:n Rasmus Aro esitteli konsulttiyhtiön väestöennusteita eri alueille ja kunnille. Ns. perusuran mukaan vuonna 2040 esimerkiksi Euran asukasmäärä olisi 9800, Eurajoen 8700, Laitilan 7800 ja Pyhärannan 1700. Miinusta kaikissa.
MDI:n Rasmus Aro esitteli konsulttiyhtiön väestöennusteita eri alueille ja kunnille. Ns. perusuran mukaan vuonna 2040 esimerkiksi Euran asukasmäärä olisi 9800, Eurajoen 8700, Laitilan 7800 ja Pyhärannan 1700. Miinusta kaikissa. Kuva: Anssi Kumpula / MDI

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkisti tylyjä ennusteita Suomen väestökehityksestä. Suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella väki vähenee.

Perussyy on selvä: ihmisiä syntyy vähemmän kuin kuolee.

Tämä kylmä fakta on myös tärkein selittäjä sille, miksi työvoimapulasta on tullut polttavampi ongelma yhä useammalla alalla.

Asukasmäärä laskee useimmissa kunnissa luonnollisista syistä. Lisäksi muuttotappio kurittaa alueita.

Valtava eläköitymisaalto on tulossa. Joissakin kunnissa jopa 40 prosenttiä nykyisistä työikäisistä on 20 vuoden päästä eläkkeellä.

Tällä kehityksellä on dramaattinen vaikutus siihen, miten palvelut pystytään järjestämään eri puolilla Suomea, kommentoi MDI:n asiantuntija Rasmus Aro.

Ilman työperäisen maahanmuuton selvää lisäystä Suomi ei näytä selviävän tulevina vuosikymmeninä.

Katsotaan Raumaa. Kolmessa MDI:n skenaariossa eli mahdollisessa tulevaisuuskuvassa Rauman asukasmäärä vähenee nykyisestä 39 000:sta reiluun 35 000:een vuoteen 2040 mennessä.

Vastaavasti työikäisten määrä vähenisi 23 000:sta noin 20 000:een samassa ajassa.

Valoisampi vaihtoehto on MDI:n neljäs skenaario, ”kansainvälistyvä Suomi”. Konsulttifirma laski, miltä Suomi ja sen alueen näyttäisivät, jos maahanmuutto kasvaisi Ruotsia vastaavalle tasolle vuoteen 2040 mennessä.

Siinä tapauksessa Raumalla voisi olla 37 000 asukasta ja 21 000 työikäistä eli 15–64-vuotiasta.

Vierastyöläiset eivät kuitenkaan ole helppo patenttilääke kipeään tautiin.

On hyvin mahdollista, että ulkomailta töihin tulevat hakeutuvat kantasuomalaisten lailla suurille kaupunkiseuduille.

Sekin on sanottava ääneen, että maahanmuuttoon liittyy mahdollisia riskejä. Tulijat pitää saada elämään maassa maan tavalla.

Tärkeää on ymmärtää sekin, ettei Suomi ole työn perässä muuttavien ykkössuosikkeja. Ja motivoituneita osaajia houkuttelevat nyt muutkin länsimaat. Samoista syistä.