Epävarmat näkymät haittaavat edelleen

Rauman Lukko kertoi maanantaina, mitkä joukkueet osallistuvat jääkiekon Pitsiturnaukseen tänä suvena. Lukon vieraiksi saapuvat Ässät, TPS, HIFK, Tappara ja Sport.

Turnauksen otteluohjelmakin julkistettiin – mutta lipunmyyntiä Lukko ilmoitti vielä lykkäävänsä. Elokuun yleisötapahtumien koronarajoitukset ovat yhä epävarmoja.

Lukko tekee kaikkensa, jotta seurayhtiön taloudelle tärkeä turnaus voidaan järjestää. Pandemiatilanteen rauhoittuessa se näyttää mahdolliselta.

Selvää on, että tapahtuman tuotto jää joka tapauksessa edellisvuosia pienemmäksi. Katsojamäärää on pakko rajoittaa, ja monet poikkeusjärjestelyt tietävät lisäkustannuksia.

Tämä on vain yksi pieni, joskin suurta ihmisjoukkoa kovasti kiinnostava esimerkki siitä, miten epävarmat näkymät haittaavat yritysten toimintaa.

Korona-ajan tilannekuvassa korostuu seuraavaksi teollisuuden ja erityisesti vientiteollisuuden tulevaisuus, arvioivat kauppakamarit.

Rauman seudun yrityksissä selvittiin kohtalaisen hyvin koronan ensimmäisestä aallosta. Tuotanto pidettiin pyörimässä.

Monet firmat odottavat kuitenkin liikevaihtonsa vähenevän lähikuukausina.

Satakuntalaista vientiteollisuutta on alkuvuoden kannatellut pitkälti vanha tilauskanta, sanoo Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa.

Isot investointihankkeet kuten akkutehdas Harjavallassa, saha Raumalla ja raumalaisen laivanrakennuksen hyvä tilanne luovat uskoa tulevaan. Kyllä me tästä selviämme, sanoo Piispa.

Kauppakamarit ovat kysyneet jäsenyrityksiltään koronan vaikutuksista jo kuudesti. Kesäkuussa tunnelmat ovat lievästi positiivisemmat, mutta tilannetta pidetään yhä vaikeana.

Korona vaikuttaa negatiivisesti liki kaikkien teollisuusyritysten toimintaan nyt ja lähitulevaisuudessa.

Puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä ennakoi lomauttavansa tai irtisanovansa henkilöstöä seuraavien kahden kuukauden aikana.

”Puolet yrityksistä ennakoi lomauttavansa tai irtisanovansa henkilöstöä”