Epävarmuus on nyt vallitseva olotila

Ensimmäiset Rauman seudun kunnat ovat julkaisseet kuntajohtajiensa ensi vuoden talousarvioesitykset.

Raumalta ja Eurajoelta viesti tuntuu olevan kovin samanlainen. Epävarmuutta puhaltaa nyt taloon kuin tuulta joka nurkasta.

Eikä kyse ole vain koronasta, vaikka toki suuressa määrin myös siitä.

Ennustettavuutta haittaa muun muassa vaikeus arvioida verotulojen kehitystä työttömyyden lisääntyessä. Valtiokaan ei ole tehnyt tilannetta helpoksi. Tuli verokorttiuudistus ja tulorekisteriuudistus.

Valtionosuuksien maksatuksia on viilailtu edes ja taakse. On vaikea pysyä perässä, mitä rahaa tulee minäkin vuonna, kun osa tulee jäljestäpäin ja osa etuajassa.

Valtionhallinnon tuhti kuntarahapaketti sentään pelastaa ensi vuoden, mutta seuraavista ei sitten enää ole takeita.

Ilman valtionapuja ensi vuoden talous olisi alijäämäinen sekä Raumalla että Eurajoella. Tämä on hyvä myös paikallispäättäjien huomata.

Raumalla kokoomus lähti jo ajamaan puolen prosenttiyksikön veronalennusta. On todennäköistä, että maanantaina kaupunginvaltuustossa äänestetään tuloveroprosentin laskemisesta.

Perusteluina on, että ihmisillä jäisi kulutukseen enemmän rahaa ja samalla täyttyisi Rauman strateginen tavoite alle maan keskiarvon olevasta kuntaverosta. Sinänsä totta molemmat.

Koska ennustettavuus on vaikeaa, vaaditaan kuntapäättäjiltä kuitenkin nyt erityisen varovaisia askeleita. Hötkyillä ei pidä.

Siksi esimerkiksi verotuspäätöksiä on syytä pohtia kunnissa rauhallisesti, suuntaan kuin suuntaan.

Yksi valtion tukipaketti ei taloutta pelasta eikä ainakaan sen suuntaa oikaise. Sen voivat tehdä vain kunnat luottamushenkilöineen itse.

Rauman osalta kaupunginjohtaja toi esille, että rakenteiden karsintaan on tarvetta. Matkassa oli kuitenkin realismia, sillä karsintapuheet hän osoitti suoraan uudelle valtuustolle.

Kuntapolitiikan rytmi kun tunnetusti on se, ettei vaalien alla anneta kirveen heilua. Se tarkoittaa, että vasta ensi kesästä lähtien alkaa niin sanotusti rytistä.