Erdogan kiukuttelee väärään suuntaan

Erdoganin puskista tullut kiukuttelu ja Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen yllättävä vastustaminen on varsin tyylitön ja epäasiallinen temppu, joka varmasti muistetaan pitkään. Erdogan ei ilmeisesti piittaa diplomaattisista käytöstavoista edes isompaa kuvaa ajatellen.

Se asettaa Turkin varsin outoon valoon Naton jäsenmaana ja vahingoittaa liiton toimintaa kohtuuttomasti.

Oleellista on nyt, että Erdogan purkaa kiukkuaan nyt väärään suuntaan. Hänen pääongelmansa ovat Lähi-idän suunnalla ja Eurooppa on ollut siinä suhteessa Turkille varsin ongelmaton alue. Naton avulla hän on itse saanut varsin hyvää tukea.

Varsinkin kiukuttelu Suomelle osuu nyt todella väärään paikkaan. Turkin sisäiset ongelmat eivät ole Suomen syytä. Turkin ongelmat Yhdysvaltojen suhteissa eivät ole Suomen syytä. Turkin ongelmat muiden Välimeren maiden kanssa eivät myöskään ole Suomen syytä.

Suomalaiset rauhanturvaajat olivat 1970-luvulla hoitamassa Kyproksen kriisiä, jossa Turkki ja Kreikka selvittelivät välejään. Siinäkin kuviossa suomalaiset toimivat varsin asiallisesti ja rauhantahtoisesti myös Turkin suuntaan.

Suomi on pyrkinyt hoitamaan suhteitaan Turkkiin monella tasolla asiallisesti ja olettanut, että Turkkiin voi luottaa. Suomalaiset ovat valinneet lomakohteekseen Turkin jo vuosikymmenien ajan ja tehneet monenelaista kauppaa Turkin kanssa. Nyt Erdogan romuttaa suhteita urakalla.

Nyt olisi tärkeää, että Naton johto tekisi Erdoganille selväksi, että tällainen yhden maan julkinen kiukuttelu ei ole Naton etu eikä myöskään Turkin etu.

”Erdogan ei ilmeisesti piittaa diplomaattisista käytöstavoista edes isompaa kuvaa ajatellen. ”

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki