Eri tunnelmissa puoluekokouksiin

Hyvillä mielin kohti puoluekokousta ja eduskuntavaaleja. Suomen suosituinta puoluetta johtajva Petteri Orpo Turun jokirannassa. Kuva: Jori Liimatainen

Ensi viikonloppuna järjestetään kolme puoluekokousta. Kokoomus kokoontuu Kalajoelle, keskusta Lappeenrantaan ja vasemmistoliitto Poriin.

Puolueita yhdistää yksi asia. Kaikilla on varsinaissuomalainen puheenjohtaja.

Kokoomuksella menee nyt lujaa, joten turkulainen puheenjohtaja Petteri Orpo päässee puoluekokouksessa vähällä.

Alla on kaksi vaalivoittoa. Oppositiopuolue on selvästi maan suosituin. Gallupit näyttävät oikeistopuolueelle 25–26 prosentin kannatusta.

Hyvin todennäköisesti Suomi saa turkulaisen pääministerin 50 vuoden tauon jälkeen. Edellinen oli Rafael Paasio (sd.).

Paavo Väyrynen pyrkii jälleen kerran keskustan puheenjohtajaksi. Vaikka hallituspuolueen kannatus on vain 12–13 prosentin luokkaa, saanee Annika Saarikko jatkaa puheenjohtajana.

Väyrynen ehdottaa jakoa: Annika jatkaisi ministerinä, Paavo johtaisi puoluetta – ja lupaisi nostaa keskustan ykköseksi ensi huhtikuun vaaleissa.

Li Anderssonille Porin puoluekokous on viimeinen puheenjohtajana. Turkulainen ilmoitti talvella, ettei jatka vasemmistoliiton johtajana seuraavien vaalien jälkeen.

Kansanedustajana hän sen sijaan aikoo jatkaa. Valinta on käytännössä varma. Andersson oli viimeksi Varsinais-Suomen äänikuningatar.

Puolueella ei mene yhtä hyvin. Kannatus on jämähtänyt alle kymmeneen prosenttiin.

Suurista puolueista vain vihreillä on helsinkiläinen puheenjohtaja, Maria Ohisalo. Hän ei ole onnistunut pysäyttämään puolueen alamäkeä. Kolmessa vuodessa vihreiden kannatus on pudonnut 15 prosentista 9 prosenttiin.

Pääministeri Sanna Marin on tamperelainen. Hänen asemansa demarien puheenjohtajana on vahva, vaikka puolueen kannatus on seitsemisen prosenttiyksikköä kokoomusta perässä.

Taustaltaan tamperelainen on myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, vaikka Kirkkonummella nykyisin asuu. Viime vaaleissa puolue oli hyvin lähellä ykköspaikkaa. Sittemmin kannatus on hiipunut 15 prosenttiin.