Erikoislääkäreitä terveyskeskuksiin

Pitääkö erikoislääkärin istua sairaalan avopoliklinikalla, jos vastaanotto ei tarvitse sairaalan olosuhteita? Eivätkö esimerkiksi silmä-, korva- ja muut erikoislääkärit voisi työskennellä terveyskeskuksessa?

Siinä todella hyvät kysymykset, joista ensimmäiseen vastauksen pitäisi olla ei ja toiseen kyllä.

Lupaavalta kuulostaa, että samat vastaukset antoi Helsingin Sanomien haastattelussa kysyjä itse eli Kirsi Varhila.

Hänen mielestään erikoissairaanhoidon palveluita pitää tuoda terveyskeskuksiin.

Silloin monissa asioissa potilaan ei tarvitsisi mennä ensin terveyskeskukseen hakemaan lähetettä ja sieltä erikoislääkäriin, vaan lääkärit olisivat terveyskeskuksessa.

Puhujan sana toivottavasti painaa, kun maamme hallitus ja eduskunta jatkavat sotea, eli sosiaali- ja terveydenhuollon suurta uudistusta.

Varhila on sote-asiantuntijoiden ehdotonta eliittiä. Hän aloittaa lokakuussa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä eli ylimpänä virkamiehenä.

Varhila on yrittämässä soten toteutusta jo kolmannen hallituksen kanssa. Hän aloitti sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajana keväällä 2013.

Sote-kiireisiin Varhila vetosi myös silloin, kun hän veti pois hakemuksensa Satakunnan maakuntajohtajaksi. Aivan kärkiehdokkaana pidetty porilaislähtöinen Varhila (sd.) olisi päässyt haastatteluun, mutta ilmoitti käyttävänsä ajan sote-valmisteluun.

Raumalainen Asko Aro-Heinilä valittiin maakuntajohtajaksi, Varhilan osaamisella on kysyntää ministeriössä.

Terveyskeskusten lääkäripula on pitkään vaivannut ongelma. Monet lääkärit haluavat yliopistosairaaloihin.

Varhila ei pakottaisi lääkäreitä tekemään määrättyä aikaa töitä terveyskeskuksessa, ikään kuin vastapalveluksena kalliista koulutuksesta.

Tulevan kansliapäällikön ratkaisu olisi monen ammattilaisen tiimit sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan tuominen terveyskeskuksiin.

”Varhila ei pakottaisi lääkäreitä tekemään töitä terveyskeskuksessa.”