Erikoista ideaa sietäisi harkita

Idässä on syntynyt kumma mutta kutkuttava idea, jonka toteuttamista voisi hyvin harkita myös täällä lännessä. Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa pikkukunnassa Tohmajärvellä on otettu käyttöön kunnanvaltuutettujen henkilökohtainen kehittämisraha, arvoltaan 10 000 euroa.

Kertasumman saa kukin valtuutettu käyttää haluamaansa investointiin, kunhan kyse on kunnan strategian mukaisesta hankkeesta. Suoraa yritystukea ei myöskään sallita.

Ajatus valtuutettukymppitonnista on ennakkoluuloton ja Suomen oloissa todella harvinainen. Siksi sen soisi leviävän laajemmallekin.

Tavallisesti kuntapäättäjät käyttävät rahavaltaa päättämällä kunnan talousarviosta. Omien lempihankkeiden läpimenoon tarvitaan kuitenkin enemmistön tuki. Kymppitonni toisi siivun suoraa ja konkreettista valtaa yksittäisille valtuutetuille.

Rauman oloissa uusi kehittämisraha tarkoittaisi 430 000 euroa vuodessa. Summa ei lopulta ole kovin suuri, kun ottaa huomioon, että viime vuonna kaupunkia rakennettiin ja kunnostettiin 27 miljoonan euron investointipotilla.

Suuren sivistys- ja liikuntakeskuksen eli Karin kampuksen hinnaksi on Raumalla arvioitu 66 miljoonaa euroa. Valtuutettujen kehittämisraha on siihen nähden pikkuraha.

Varmaa on, että rahojen käytöstä syntyisi paljon jutunjuurta. Sopiva hetki kymppitonnikokeiluun voisi olla ensi kesäkuussa alkava uusi vaalikausi. Näin kehittämisrahan käyttökohteista olisi mahdollista käydä kuntavaalikeskustelua mitä konkreettisimmassa muodossa.

Äänestäjälle kehittämisrahan ympärillä käytävä keskustelu tarjoaisi arvokasta tietoa siitä, kuka ehdokkaista kenties vastaa parhaiten äänestäjän omia arvoja ja kiinnostuksen kohteita.

Ehdokkaille olisi tarjolla mahdollisuus profiloitua ja kertoa, millä tavalla kukin haluaisi rakasta kotikaupunkiaan parantaa.

Kuka painottaisi elinkeinoelämää, kuka oman kylän elinvoimaa, kuka kenties liikunta- tai retkeilymahdollisuuksia ja kuka vaikkapa merellisyyttä.

Mahdollisuudet ovat yhtä laajat kuin mielikuvitus antaa myöden.