Erilaisia demokratianäkemyksiä Kiinasta Amerikkaan ja Suomeen

Kuten tiedämme, demokratia sai kauan sitten alkunsa kreikkalaisten ajattelusta, ja se tarkoittaa kansan valtaa. (demos=kansa ja kratos= valta) Sillä tarkoitettiin vapaiden miesten oikeutta äänestää erilaista asioista ja eniten ääniä saanut mielipide sitten voitti.

Sen jälkeen tuota sanaa on käytetty mitä erilaisimmin tulkinnoin eri puolilla maailmaa.

Kansandemokratiat

lienevät kaikkein kauimpana sanan alkuperäisestä merkityksestä. Niissä on kansasta kohonnut yksi hallitsija ylitse muiden. Päästyään diktaattoriksi, heille on noussut kohta pelko vallan menettämisestä. Siksi he ovat poikkeuksetta muuttuneet despooteiksi, jotka asemansa menettämisen pelosta tapattavat miljoonia ihmisiä.

Kansa on ollut ja on heille vain mölisevä vaalikarja, mikä on ajettu milloin tykin ruoaksi ja milloin kaivamaan kanavia ja sitten joukkohautoja.

Lähikunnailta nousee ensiksi mieleen Josef Stalin ja hänen aikoinaan uusi ystävänsä Adolf Hitler, joka tosin oli kansallissosialisti. Ystävyys ei ollut kovin pitkä ja kestävää laatua, kuten hyvin tiedämme. Me pienet maat olimme tuolloin näiden veijareiden pelinappuloina kun Euroopan karttaa piirrettiin uusiksi.

Kiinalainen demokratia

Myös Maon piti olla suuri Kiinan kansan johtaja ja esikuva maailmalle. Meilläkin suuret nuorisojoukot lukivat posket hehkuen hänen punaista kirjaansa ja vannoivat Suuren Johtajan nimiin.

Nyt jälkeenpäin on selvinnyt, että Mao tapatti toisinajattelevia kansalaisiaan lähes saman verran kuin Stalin ja Hitler yhteensä.

Kambodjan punakhmerien diktaattorin Pol Potin mielestä jo silmälasit olivat kelvollinen syy lähettää kansan viholliset uudelleen koulutukseen ja peltotöihin. Ja ruumiita tuli siitäkin miljoonia.

Valkovenäläinen demokratia

Näemme sen tulkintaa päivittäin televisiosta, joten siihen ei tarvinne käyttää enempää aikaa. Naapurin myötämielinen tuki auttanee Lukashenkoa toteuttamaan demokratiakäsitystään.

Pohjois-Korean kansantasavalta

Ei voi nauramatta kuunnella heidän televisionsa uutisankkurin kiihkeää puhetta, kun hän kertoo ääni vavisten kansan suuresta johtajasta Kim Jong Unista ja hänen merkittävistä ihmeteoistaan kansansa hyväksi. Demokraatttisesti valittuna isänsä Kim Jong Ilin poikana hän johtaa Pohjois-Korealaa kohti yhä suurempaa onnea, vapautta, hyvinvointia ja vaurautta.

Ilkeät toimittajat tosin väittävät, että ulkomaille orjatöihin lähetetyt pohjoiskorealaiset saavat vain niukan elannon ja lopputili menee Suuren Johtajan kassaan. Näin toimii siis heidän kansandemokratiansa.

Amerikkalainen demokratia

Nyt kun on ällistyksellä seurannut maailman demokraattisemmaksi valtioksi itseään tituleeraavan USA:n presidentin vaaleja, ei voi suomalaisena kuin pyöritellä päätään.

Jos joku saa siellä kansalta eniten ääniä, se ei suinkaan merkitse sitä, että hän olisi seuraava presidentti. Vaikka Clinton sai edellisissä vaaleissa enemmän ääniä kuin Trump, ei hänestä tullut presidenttiä. Millä ihmeen tavalla on saatu luotua sellainen järjestelmä, että tiettyjen osavaltioiden äänillä on suurempi painoarvo kuin muiden? Tällaisen kuvion luomisessa on tarvittu nerokkaita aivoja.

Traagista on, kun Trump pelkää nyt voittonsa puolesta. Siksi hän on tehnyt kaikkensa sinetöidäkseen voittonsa keinoja kaihtamatta. Postilaitosta supistettiin tarkoitushakuisesti, jotta sen luotettavauus voitaisiin äänten laskennassa tehdä kyseenalaiseksi. Kaiken huippuna vain viikko ennen vaaleja korkeimpaan oikeuteen poliittisin perustein valittu elinikäinen tuomari. He voivat yhdessä enemmistön turvin julistaa Trumpin voittajaksi, olipa äänestyksen lopputulos mikä hyvänsä.

Härskiä toimintaa ja demokratian irvikuvaa, sanoo taiteilija Syväraumasta ja on samalla erittäin onnellinen siitä että asuu Suomessa, missä on yksi oikeasti maailman demokraattisimmista järjestelmistä eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen tapaan.

Suomalainen demokratia

Meillä on hyvä maa ja sellainen demokratiakäsitys, mitä kreikkalaiset Hellaassa suunnittelivat tuhansia vuosia sitten. Jokainen kansalainen saa sanoa mielipiteensä ja se toteutuu demokraatisesti valittujen kansanedustajien ja heistä tehdyn hallituksen välityksellä.

Oppositiokin voi esittää mielipiteensä, mikä sekin todellisesta asiasta tehtynä kuuluu demokratian olemukseen.

Lasse Kempas