Etätyö on kunnille mahdollisuus

Etätyö on varsinkin nyt korona-aikana laajentunut ympäri Suomea suurten asutuskeskusten ulkopuolelle. Yhä useammat tekevät tietotyötä, joka on tiedon analysointia, raportointia, tietojenkäsittelyä, ohjelmointia, sijoitustoimintaa, asiakastukityötä ja etäyhteysohjelmien avulla pidettäviä kokouksia ja pikaviestintäohjelmien käyttöä.

Kyseessä on myös murros aluepolitiikassa eli ruuhka-Suomessa ja suurissa asutuskeskuksissa työskentely ei ole välttämätöntä.

Työ siirtyy yhä enemmän verkkoon ja sitä voidaan tehdä ympäri Suomea pienelläkin paikkakunnalla. Konttori mahtuu salkkuun tai taskuun. Kuntatasolla on keskeistä, että alueella on riittävän tehokkaat mobiiliverkot, joten kuntien kannattaa huolehtia kilpailukyvystään tässä asiassa. Mobiiliverkot kehittyvät kovaa vauhtia ja nyt siirrytään yhä enemmän 5G-mobiiliverkkoon.

Satakunnassakin on hyvät mahdollisuudet tarjota tehokkaat verkkoyhteydet ja edullista työtilaa ja kohtuuhintaista asumista ja hyvät liikenneyhteydet ja puhdasta luontoa. Tämä kannattaa ottaa huomioon kunnan elinkeinopolitiikassa seuraavien vuosien aikana.

Yritykset ovat jo siirtäneet esim. asiakastukipalveluja ympäri Suomea ja sen avulla voidaan liiketiloihin liittyvää kustannusrakennetta keventää.

Tämä on mahdollisuus myös Satakunnassa ja pandemia on osoittanut, että etätyö on mahdollista jo monella tavalla ja etäyhteyskokouksista on tullut pysyvä käytäntö ja se vähentää matkakuluja ja säästää työaikaa. Kuntien elinkeinopolitiikassa pitää olla valppaana muutosten keskellä.

”Kuntien elinkeino- politiikassa pitää olla valppaana muutosten keskellä.”

Pertti Salo

Kuntavaaliehdokas (vas.), Eurajoki