Ethän säikähdä muuttunutta läheistäsi?

Milloin muutos läheisessäsi tapahtui, mietit. Läheisesi on saattanut itsekin tehdä huomioita olostaan, tuoda esille voinnin muutostaan, yrittäen sanoittaa sitä.

Et tiedä kuinka reagoisit. Et enää soita hänelle, saati kutsu osallistumaan tilaisuuksiin, joissa läheisesi oli aiemmin mielellään mukana.

Meistä jokainen on ollut joskus kummallakin puolella. Emme ehkä muistakaan, kuinka merkityksellisiä toisen ihmisen sanat voivat olla.

Vaikka läheisesi ei jaksa juuri nyt osallistua, kysy mitä kuuluu, kuinka tänään voit. Pidä kutsu voimassa. Jätä merkki itsestäsi, jätä merkki rakkaudestasi. Osoita, että välität.

Mielenterveysviikkoa on vietetty vuodesta 1974 alkaen loppusyksyisellä viikolla 47. Tänä vuonna teema kiteytyy lauseeseen ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Mielenterveyden Keskusliiton sivuilla lohdutetaan, että vaikeatkin hetket ovat rajallisia.

”Toivottavasti kaikki on ok elämässäsi!”, viesti oli retorinen ja napakka. ”Itseasiassa ei ole! Ei oo ollu koko vuonna”, huomasi vastaaja itsekin. Kohtaamisten myötä nähdyksi tuleminen on juuri sitä ”hyvää ennen vaikeuksien loppumista”.

Sanna Nylander

Lähihoitaja, kulttuurituot- tajaopiskelija (AMK), kansanedustajaehdokas (vas.)