EU-komission esittämä silakan kalastuskielto vaarantaa ikivanhan kalastuskulttuurin

Aloitimme silakan jalostuksen Kalaset Oy:ssä joitakin vuosia sitten. Se soveltui erinomaisesti toimintaamme, ja siihen jopa kannustettiin edellisen hallituksen hyväksymässä kotimaisen kalan edistämisohjelmassa, jonka tavoitteena oli viisinkertaistaa silakan elintarvikekäyttö.

Osallistuminen talkoisiin ravinteiden poistamiseksi Itämerestä motivoi meitä myös erittäin paljon.
Olemme hankkineet kaksi tuotantolinjaa, joilla on mahdollista valmistaa myös nahattomia silakkafileitä. Niistä on tullut silakanjalostuksen päätuotteemme, vaaleaa ja miedonmakuista filettä. Se soveltuu erinomaisesti kalapyöryköihin, -pihveihin ja -puikkoihin sekä marinoituihin puolisäilykkeisiin.

Yhdessä maamme johtavien elintarvikeyritysten kanssa olemme kehittäneet niistä erilaisia tuotteita. Esimerkiksi kotimaiset Itämeren kalapuikot ovat nousseet vahvaksi haastajaksi vastaaville ulkomaisille tuotteille.

Näiden kaikkien tuotteiden kulutus on lähtenyt hyvin voimakkaaseen kasvuun, ja olemme panostaneet vahvasti investoinnein ja rekrytoinnein pian alkavaan kalastuskauteen.

Silakkaa käsittelevä työntekijämäärä on kasvanut 16 henkilöön; tuotteita valmistetaan kahdella linjalla, kahdessa vuorossa ja kuutena päivänä viikossa. Laitteisiin olemme investoineet merkittävästi.

Vaikutus yrityksemme tulokseen on suunnilleen kolmannes – se on äärimmäisen tärkeää yrityksen kehittämiselle ja uusille investoinneille.

Kalaset Oy:n tyyppiselle kala-alan yritykselle on ominaista toiminnan voimakas sesonkiluonteisuus.

Pääsesonki ajoittuu syys-tammikuulle, jolloin painopiste on silakan ohella kirjolohen jalostuksessa. Luonnonkalojen – erityisesti kuhan ja ahvenen – kevääseen ja syksyyn ajoittuvat jalostussesongit ovat lyhyempiä.

Koska työvoiman tarve tällaisessa toiminnassa on hyvin syklistä, on silakan jalostustoiminta etenkin sesonkien väliaikoina korvaamattoman tärkeää. Se mahdollistaa vakinaiset työpaikat koko henkilöstölle ympäri vuoden.

Ilman sitä lomauttaminen ja irtisanomiset olisivat väistämättömiä ja osaavan ja motivoituneen henkilöstön pitäminen koossa olisi huomattavan vaikeaa.

Silakan jalostaminen on siis ratkaisevan tärkeää yrityksemme koko 50 hengen henkilökunnalle.

Näemme toimintamme yhtenä lenkkinä Uudenkaupungin kauas keskiajan hämärään ulottuvassa kalanjalostuksen ketjussa. Puiset pakkaukset ovat vaihtuneet solumuovisiin, suolaus ja kuivaus pakasteisiin ja tuoretuotteisiin, mutta perusajatus on säilynyt täysin samana: jalostaa paikallista raaka-ainetta kotimaahan ja vientiin mahdollistaen siten työtä ja toimeentuloa uusikaupunkilaisille.

Siihen jo kaupunkimme vaakunakin meidät velvoittaa!

Esa Lahtinen

Kalaset Oy, Uusikaupunki

Lisää aiheesta

Ammattikalastajien tyly arvio: "EU kieltämässä suurimman osan Suomen kalastuksesta"