EU-maiden elintarvike- viennissä Suomi on sijalla 28

Madventures-seikkailija Riku Rantala otsikoi äskettäisen kolumninsa Helsingin Sanomissa toiveikkaasti: ”Suomi voisi olla maailman kiinnostavimpia ruokamaita”.

Pitkillä ulkomaankomennuksillaan, ja ruokakauppoja kolunneena, hän toteaa vain kerran törmänneensä suomalaiseen elintarvikkeeseen. Dubain vanhankaupungin basaarissa kaupiteltiin ikivanhaa Sirkku-palasokeria retropaketissa. Suomalaista viinaa tai olutta Rantala ei muista nähneensä juuri missään. Tanskalaisesta kaljasta ja ruotsalaisesta vodkasta sai kieltäytyä kyllästymiseen asti. Sellaista maata ei hänen eteensä tullut, jossa ei olisi ollut tarjolla tanskalaista juustoa tai voita.

Maa- ja metsätalousministeriö on kutsunut koolle ”Yhteinen ruokapöytä”-keskustelufoorumin. Sen tarkoituksena on edistää suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin brändiä ja arvostusta. Viritellessään twitterissä ruokakeskustelua foorumin vetäjä vuorineuvos Reijo Karhinen pudotti ”pommin”: EU-maiden elintarvikevientiä vertaillessa Suomi on sijalla 28 – eli viimeisenä – bruttokansantuotteeseen ja asukasmäärään suhteutettuna.

Karhisen twitter-avauksen jälkeen käydyssä keskustelussa tilanteeseen löydettiin muun muassa seuraavia syitä: myyntitaidot, brändäys, kansainvälisen kaupan osaaminen, kohdemarkkinoiden tuntemus, itseluottamus ja kunnianhimo. Onkin aiheellista kysyä, miksi elintarvikevientimme on tällä tolalla?

Pekka Ovaska