EU:n kustannuksella eduskuntaan

Nytkin taas on merkkejä siitä, että myös Euroopan unionin kustannuksella mennään kohti eduskuntavaaleja. Niin maatalousväen kuin muidenkin alojen sekä poliittisten pyrkijöiden keskuudessa kritiikki EU:ta kohtaan kovenee, kun eduskuntavaalit lähenevät.

Maatalousväen keskuudessa todetaan, että maatalouden ongelmat johtuvat juuri EU:sta ja siitä, että Suomen edustajat ovat EU:ssa mallioppilaita. Tästä syystä EU-edustajamme eivät uskalla lyödä nyrkkiä pöytään, väittävät arvostelijat.

Nämä kriittiset EU-teemat toistuvat Suomessa vaaleista toiseen. Teemat eivät yksin ole perussuomalaisten omimia, vaan myös muut puolueet nyppivät niistä parhaimmat, jotka katsotaan vetoavan kansaan.

EU:n arvostelussa jää usein huomioimatta se, että EU:ssa päätöksentekoa kiusaa jäsenvaltioiden yksimielisyyssääntö. Tähän eivät EU:n arvostelijatkaan ole puuttuneet. Heille riittää se, kun EU:ssa päätöksenteko ei jouhevasti toimi.

EU:n jäsenmaillakaan ei tunnu olevan haluja muuttaa EU:ssa päätöksentekosääntöä määrä- enemmistösäännöksi. Sekin vaatii yksimielisen päätöksen,

Samaan ongelmaan on törmätty myös Natossa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden voi yksi maa kaataa. Tätä näytelmää olemme saaneet seurata, kun Turkki venkoilee Suomen ja Ruotsin Nato- jäsenyydellä.

EU:ta on turvallista arvostella. Siitä ei joudu vastuuseen. EU:n syliin voi kaataa kotimaan poliittisia epäonnistumisia. Meillähän on tapana, että ongelmaksemme tulleet asiat on siirretty EU:n piikkiin, vaikkei EU:lla olisi asiassa mitään ratkaisuvaltaa.

EU:n kustannuksella politikoivat eivät kuitenkaan ole pystyneet horjuttamaan kansalaisten EU-suosiota.

Viimeisimmän mittauksen mukaan suomalaisista 66 prosenttia suhtautuu EU:n jäsenyyteen myönteisesti. EU:n vastustajia oli vain 15 prosenttia. Myös Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan on vain vahvistanut suomalaisten EU-kannatusta.

”EU:n syliin voi kaataa kotimaan poliittisia epäonnistumisia.”

Pentti Välimaa