Etelä-Suomen talvet ovat vuosi vuodelta vähälumisempia. Se harmittaa erityisesti talviliikkujia, sillä sukset ja potkukelkat ovat saaneet pysyä tiukasti varaston uumenissa. Onneksi Raumalla on Pyynpään tekojään turvin päästy edes luistelemaan.
Yksi laji on kuitenkin vetänyt väkeä pariinsa normaaliin tapaan, vaikka talvi on ollut vähäluminen ja merikin vielä avoinna – nimittäin talviuinti.
Talviuintikausi käynnistyy virallisesti lokakuussa ja jatkuu aina toukokuuhun saakka. Pääsääntöisesti se tarkoittaa uimista alle 10-asteisessa vedessä.
Nykyään puhutaan talviuinnista avantouinnin sijaan, sillä erityisesti täällä eteläisessä Suomessa avantokausi jää kovin lyhyeksi, jos tulee ollenkaan.
Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että pienikin liikuntaharrastus olisi aikuiselle hyväksi. Mikä olisikaan hauskempi ja edullisempi harrastus kuin kylmään veteen pulahtaminen?
Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa.
Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven luonnon järvissä ja merissä. Pelkästään lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.
Raumallakin talviuinti pystyy harrastamaan useassa eri paikassa, muun muassa Meriristissä.
Moni talviuimari kutsuu uintia kylmässä vedessä euforiseksi kokemukseksi. Se saa veren virtaamaan ja hormonit liikkeelle. Talviuinnilla on todettu olevan myös paljon muita positiivisia terveysvaikutuksia. Yli puolet uimareista on kyselyissä todennut, että talviuinnin aloittamisen jälkeen flunssat ovat vähentyneet ja kaamoskauden väsymys taittunut. Ovatpa yöunetkin maittaneet entistä paremmin.
Kaiken hyvän lisäksi kylmäaltistuksen on todettu aktivoivan myös ruskeaa rasvaa. Ruskealla rasvalla on aineenvaihduntaa kiihdyttävä ominaisuus, se siis polttaa energiaa toisin kuin valkoinen rasva.
Vaikka talviuinnilla on todettu olevan paljon positiivisia vaikutuksia, ei se sovi sydänvaivoista kärsiville.
Kylmään veteen pulahtaessa kannattaa aina muistaa perusturvallisuussäännöt sekä asianmukaiset varusteet, jalkineet, hansikkaat ja pipo.