Eurajoella erikoinen käsitys yrittäjäystävällisyydestä

Millainen on yrittäjäystävällinen kunta? Käsittääkseni se on sellainen, joka järjestää – mieluimmin suomalaiselle – yritykselle hyvät puitteet toimia kunnassa. Nämä puitteet sisältävät mm. asiallisen tontin kohtuuhinnalla ja toimivat liikenneyhteydet.

Vastavuoroisesti kunta saa omat hyötynsä: työpaikkoja, verotuloja ja monipuolista hyvinvointia ympäristöön. Tämä on sitä oikeaa yrittäjäystävällisyyttä!

Eurajoella joillakin päättäjillä on täysin erilainen käsitys asiasta, vai mitä sanotte Lemlahdelle suunnitellusta tuulivoimalahankkeesta? Kunta järjestää kyllä hyvät puitteet, mutta siihen se sitten jääkin. Hyötyjä ei juuri ole, eikä tule.

Työpaikkoja saksalainen suur- yhtiö Wpd ei tuo, ei ainakaan pysyvästi. Pari maanrakentajaa, jotka parhaassa tapauksessa saattavat olla paikallisia, saa muutaman viikon urakat rakennusvaiheessa. Muu rakentaminen on ulkomaisissa käsissä, eikä huoltoonkaan löydy ammattilaisia Eurajoelta.

Entä sitten verotulot? Ne rajoittuvat kiinteistöverotuloon, joka tuo yhden prosentin lisän Eurajoen vuotuiseen kiinteistöverotulokertymään. Arvailujen varaan jää sitten se, tuhoavatko meluavat jättivoimalat toimintaedellytykset esimerkiksi Lemlahdella toimivalta ja työllistävältä minkkitarhalta kokonaan? Näin on käynyt muualla maailmassa.

Muuta verotuloa saksalaisyritykseltä on turha toivoa. Siitä pitävät huolen yhtiön nokkelat lakimiehet. Hyvä veikkaus on, että tulot päätyvät veroparatiisiin.

Ympäristön hyvinvointi on Lemlahden tapauksessa lähinnä huono vitsi. Saksalaisyhtiö, joka ei enää saa pilata maaseutuympäristöä omassa maassaan, tekee sen kyllä mielellään Suomessa ja Eurajoella. Voimaloiden melusaaste, lopullisesti tuhotut maisemat ja kuntalaisten isot terveysriskit ympäristössä ovat taattua saksalaista tuontitavaraa, josta suomalaiset maksavat vielä kovan hinnan.

Että se siitä yrittäjäystävällisyydestä, Eurajoki!

Energiakapinallinen