Eurajoelle ei ole tulossa kiintiöpakolaisia

Jutussa ”Eurajoki vastaanottaa kiintiöpakolaisia” (LS 12.12.). uutisoitiin Eurajoen kunnan sitoutuvan vastaanottamaan enintään 20 turvapaikanhakijaa ensi ja seuraavan vuoden aikana.

Uutisointi herätti kuntalaisissa näkemyksen, että turvapaikanhakijoita olisi konkreettisesti jo tulossa Eurajoelle ja asiasta olisi näin sovittu kunnanhallituksen päätöksellä.

Haluamme oikaista tästä jutusta syntynyttä virheellistä näkemystä, koska aiheesta on herännyt vääriin tietoihin perustuvaa keskustelua.

Kysymys tässä päätöksessä oli siitä, että Eurajoen kunta jatkoi kotouttamissopimusta ely-keskuksen kanssa määräaikaisen sopimuksen päätyttyä. Eurajoella on ollut kotouttamissopimus jo vuodesta 2017 lähtien kahden vuoden määräaikaisilla jaksoilla ja tämä oli kolmas kerta, kun sopimus allekirjoitettiin vuoteen 2022 asti.

Kotouttamissopimuksen voimassa ololla varmistetaan se, että mikäli ely-keskus osoittaa Eurajoelle turvapaikanhakijoita tai heitä muuten meille sijoitetaan, kustannukset menevät valtion kassasta eikä Eurajoen kunnalle tule kotouttamisesta kustannuksia.

Kysymys on siis enemmänkin ”maksusitoumuksesta” eikä siitä, että Eurajoelle olisi turvapaikanhakijoita tulossa. Tähän mennessä ole kunnassamme ei ole ollut yhtään kotouttamistoimien piirissä olevaa henkilöä. Eikä tiedossa ole nytkään yhtään meille sijoitettavaa.

Jos kotouttamissopimusta ei pidettäisi voimassa, niin samalla hyväksyttäisiin kunnan vastuu kotouttamiskuluista, ja siksi suurin osa kunnanhallituksen jäsenistä ei halunnut tehdä päätöstä, jolla mahdolliset kustannukset jäisivät kuntalaisten maksettaviksi.

Rauhallista Joulun aikaa kaikille!

Marja-Leena Siiri
Eurajoen Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja, Eurajoen kunnanhallituksen jäsen