Eurajoki heräsi vastarintaan

Rannikolle sijoitettavan Navakka-merituulipuiston vaikutukset maalla huolestuttavat Eurajoella.
Rannikolle sijoitettavan Navakka-merituulipuiston vaikutukset maalla huolestuttavat Eurajoella. Kuva: Eolus

Oli selvää, että eurajokelaiset eivät purematta niele Navakka-merituulipuiston johtokäytävien sijoittamista kunnan maille. Vastustus on laajaa.

Kuivalahden nuorisoseuran alulle panema adressi keräsi vain muutamassa päivässä todella paljon, yli 350 allekirjoittajaa.

Samoilla linjoilla on myös kunta. Maalle rakennettavia voimalinjoja ei kerta kaikkiaan haluta enää yhtään enempää Eurajoen alueelle.

Maisemaan ja maankäyttöön liittyvät haitat ovat ennestään jo hyvin tiedossa. Rantavyöhyke on arvokas.

Kuivalahden adressi tuo esiin luontoympäristön, kulttuurihistoriallisen maiseman, asumisviihtyvyyden ja kiinteistöjen arvon.

Puhumattakaan vaikutuksista kalastoon ja kalastukseen.

Kolme Navakka-tuulivoimahankkeen linjareittivaihtoehdoista koskee Eurajokea.

Yksi reitti kulkisi kunnan pohjoispäässä Luvian Lankoorissa. Kaksi muuta reittiä halkoisivat Kuivalahtea Pujonkulmassa ja Pihlauksenmaalla.

Pahimmillaan vaikutukset koskisivat kaikkia kolme linjareittiä. Tuulipuistoa suunnitteleva Eolus Finland on todennut, että toteutukseen saattaa mennä 1–3 vaihtoehtoa.

Eurajoen asukkaiden kannalta olisi kohtuutonta, jos kaikki kolme vaihtoehtoa toteutettaisiin Eurajoen maaperälle.

Kuten kunta on tuonut omassa lausunnossaan esille, Eurajoki on jo hoitanut osuutensa voimalinjoista johtuen Olkiluodon ydinvoimaloista.

Kunta vaatiikin, että johtolinjoille on etsittävä muitakin reittivaihtoehtoja.

Uusi avaus kunnalta on sen ehdotus, että tuuliyhtiö Eolus käyttäisikin merituulipuiston sähkön vedyn tuotantoon, jolloin mantereella ei tarvita uusia johtolinjoja.

Kuntalaisten ja kunnan mahdollisuudet vaikuttaa mitataan käynnissä olevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA) myötä.

Matkaa maaliin on vielä, sillä merituulipuiston rakentaminen alkaisi aikaisintaan kahden vuoden kuluttua ja sähköntuotantokin käynnistyisi tästä vielä kolmen vuoden päästä.