Eurajoki sisäliikunnan nykyaikaan?

Viime vuosituhannen puolella koulujen saleissa liikuntaa harrastaneet muistavat, millaista siellä oli pilliin vihellysten, käskevien huutojen tai vaikka tamburiinin mukaan liikkua.

Muistojani saliliikunnasta olen pyöritellyt viime kuukausina johtuen suunnitelmista saada Eurajoellekin nykyaikainen sisäliikuntatila.

Tällä tarkoitetaan nimenomaan Eurajoen puukirkon seutua eli kuntamme Raumaa läheisempää osaa.

Tärkeimpänä pointtina tälle hankkeelle Eurajoella ovat askeleen ottaminen tämän ajan tarpeisiin sekä uusien mahdollisuuksien luominen.

Vanhoilla tiloilla, jotka Eurajoen etelässä valitettavasti edelleen ovat täyttä nykypäivää, on mahdollisuudet ja suoritukset kulutettu loppuun.

Mitä hankkeesta sitten tulisi löytyä

Vapaata pelitilaa pitää olla niin, että siihen mahtuvat sisäliikunnan päälajit salibandy ja futsal turva-alueineen ja tapahtumien tarvitsemin osin.

Nämä kaksi isoa ja edelleen harrastajamääriltään kasvavaa lajia vetävät perässään mahdollisuuden perinteisimmille lajeille kuten lento-, kori- ja sulkapallo.

Pelitila jaettavaksi kolmeen osaan ja sen oheen katsomot, välinevarastot ja nykyaikaiset, tarpeeksi isot pukuhuonetilat.

Peruskakkuun leipoisin lisäksi kunnolliset tilat kuntosaleille, koska nykyaika on muutakin kuin vapaat painot, penkkaussetti ja peili seinässä.

Hyvät ja toimivat tilat noille vapaille painoille, mutta lisämausteena tilaa toiminnalliselle salille.

Kyllä, se on juuri esim. sitä crossfitia.

Näiden kahden hyvinvointia luovan tilan lisäksi loisin vielä tilan, joka on toteutettu ajatellen seniori-ikäistemme liikkumisen ylläpitoa, harjoittamista ja kuntouttamista.

Noilla tiloilla saataisiin jo paljon aikaan.

Eurajoen harrastusten kirjoon kuuluu kuitenkin myös vahvasti kesälaji pesäpallo.

Minun silmissäni paikassa on muutamien kymmenien metrien lyönti- ja heittoväylä. Rakentamisen ratkaisut on tehtävä kolhuja sallivaksi, kuten on jo menneinä vuosikymmeninä toteutettu esimerkiksi yu-heittolajien halliharjoittelussa. Pesäpallolle omat tunnit tilasta, mutta nousevana lajina voisi myös frisbeegolf nähdä tilassa käyttöä.

Tällaisen hallin hinta, jossa ei vielä ole kaikille kaikkea, pysyy vielä kohtuuden rajoissa.

Oikeastaan koko yllä oleva paletti pienellä maustamisella on ajatuksen kopio Pomarkun 2015 valmistuneesta hallista.

Ei samanlaista, vaan halli, joka on Eurajoen sisäliikunnan tarpeet täyttävä nyt, mutta samalla tulevaisuuteen katsova.

Bonuksena näkisin, että hallin toiminnoilla ja varsinkin kuntosalien toiminnoilla olisi ulkopuolinen yrittäjyys.

Oikein maistuvaa olisi, jos yrittäjä toisi vielä lisäpalveluita tiloihin.

Paikka olisi sopiva vaikkapa fysioterapialle, pt-palveluille ja ryhmäliikunnan vetäjälle.

Tämän palvelevan paketin voisi sitoa paikalla toimivaan hyvinvoinnin olohuoneeseen eli kahviotilaan.

Mitä tällä sitten saataisiin aikaan?

Olin paikalla, kun salibandy sai vuonna 2016 valmistuneen salin myötä mahdollisuuden Luvialla.

Luvian Veto otti siitä uuden lajin siipiinsä ja nosti sen lentoon, jossa lisenssipelaajien määrä on tulevalle kaudelle lähellä 150 henkilöä.

Lisäksi on vielä kymmenien ihmisten joukko lajia kuntoilun vuoksi seurassa pelaavia.

Väkimäärä lajissa on iso suhteessa asukaslukuun Luvialla ja tunteja salista tarvittaisiin jo nyt enemmän kuin saatavilla on.

Harrastajamäärän mukana ja lisäksi tulee tiivis yhteisö, joka elää lajissa toimihenkilöinä, kannattajina ja yhteisen hyvän eteen vapaaehtoistyötä tehden.

Salin tuoma mahdollisuus ja siihen tarttuminen synnytti seuran ja osaltaan samalla koko kylää uudestaan. Uskon ja tiedän, että Eurajoella on täydet mahdollisuudet vähintään samaan, vaikka juuri salibandyn saralla.

Sijoittamalla halli jo olemassa olevien liikuntapaikkojen yhteyteen saavutettaisiin synergiaa tapahtumiin, harrastajien toimintoihin yleisesti. Koulusta irtiolevana se pystyisi tarjoamaan palveluitaan kellosta tai kalenterista vapaana.

Yksittäiselle kuntalaiselle ja kunnalle liikuntahalli olisi askel siihen jo alussa kirjoittamaani nykyaikaan.

Se olisi iso liikunnallisen aktiivisuuden, hyvinvoinnin ja nykyajan tilojen mahdottomasta mahdolliseen saattamisen askel.

Olen sen verran saleja ja halleja tällä elämällä kiertänyt, että uskallan sanoa, että tämä on myös imagollinen asia Eurajoen kunnalle.

Toivon, että Eurajoki tekee rohkean tarttumisen tähän hankkeeseen ja tuo kunnan sisäliikunnan nykyaikaan.

Jussi Salo

Kunnanvaltuutettu (sd.)

Eurajoki